Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOJI SU RIZICI AKO STE TRUDNI SA 40, 45 I 50 GODINA: Šta stručnjaci kažu o porođaju sredovečnih žena

Autor Teodora Andrić

Koji su rizici trudnoće sa 40, 45 i 50 godina - ako se odlučite da odložite majčinstvo, evo šta treba da znate!

 Koji su rizici trudnoće sa 40 45 i 50 godina. Izvor: Shutterstock

"Izgleda da je 50 novih 40 na porođaju", kaže izraelski profesor Univerziteta Ben-Gurion Ejal Šajner, šef odeljenja za akušerstvo i ginekologiju Medicinskog centra Univerziteta Soroka. "Nema sumnje da lekari i medicinsko osoblje širom sveta moraju da se pripreme za sve veći broj žena starijih od 50 godina koje odlučuju da iskoriste svoju poslednju šansu za majčinstvo."

I zaista, poslednjih godina rađanje sa 40 godina postalo je sasvim uobičajeno. Štaviše, u mnogim razvijenim zemljama sveta, posebno u Velikoj Britaniji i SAD, broj žena koje su rodile posle 40. godine već premašuje broj onih koje su postale majke pre 20. godine.

Razvoj reproduktivnih tehnologija i napredak u medicini sve više pomeraju dob žena koje rađaju. Brižit Nilsen rodila je u 54, Dženet Džekson u 50, Hali Beri u 47, Rejčel Vajz u 48. Ne tako davno širom sveta se proslavila Britanka Trejsi Briten, koja je, kao baka osmoro unučadi, uspešno rodila četvorke u dobi od 50 godina.

Tako se, prema podacima britanskog zavoda za statistiku, u protekle dve decenije, broj žena starijih od 50 godina koje rađaju učetvorostručio, sa 55 u 2001. na 238 u 2016. Tokom ovog perioda, u Britaniji je rođeno 1.859 dece čije su majke u trenutku rođenja imale više od 50 godina i 153 dece čije su majke starije od 55 godina.

Koji su rizici?
Pošto trudnoća i porođaj opterećuju sve organe i sisteme majčinog tela, postavlja se pitanje: koliko je kasno materinstvo bezbedno za ženu i za dete? Profesor Šajner i njegove kolege su došli do zaključka da, generalno, nema razlike u rađanju sa 40+ ili 50+. U oba slučaja žene moraju biti svesne da preuzimaju rizik.

Kod žena starijih od 40 godina učestalost komplikacija u trudnoći i porođaju značajno je veća nego kod onih koje rađaju u mlađem dobu. Međutim, nije bilo razlike u ovim pokazateljima između trudnoća u dobi od 40 godina i starosti od 50 godina.

Ako odlučite da odložite majčinstvo do 40. godine, budite spremni na činjenicu da trudnoća i porođaj mogu biti povezani sa visokim rizicima. Ali ako se porodite, na primer, sa 42, 50 ili 52 godine, nema velike razlike, bar sa stanovišta medicinske statistike.

Da je normalna trudnoća u 50+ sasvim moguća potvrđuju, na primer, rezultati studije sprovedene u Saudijskoj Arabiji 2005. godine. Osoblje Odeljenja za akušerstvo i ginekologiju Univerzitetske klinike King Faisal posmatralo je 49 trudnica starosti od 50 do 55 godina. Sve su uspešno nosile i rodile ukupno 58 dece (od toga sedam pari blizanaca i jedne trojke).

Međutim, sve ove žene su u početku bile veoma dobrog zdravlja i nisu bolovale od bilo kakvih hroničnih bolesti, a trudnoću su vodili visokokvalifikovani specijalisti koji su pružili blagovremenu medicinsku negu čim se ukazala potreba.

Bolje je ne oslanjati se na slučaj, već na IVF
Odluci o porođaju posle 50. godine, naravno, mora se pristupiti sa još većom svešću nego trudnoći u mladosti. Na jednoj strani skale je nova stranica u životu i puno pozitivnih emocija, a na drugoj je visok rizik od hromozomskih abnormalnosti kod deteta. Dakle, ako 30-godišnja majka ima veći rizik da rodi bebu sa Daunovim sindromom otprilike jedan prema 800, onda do 40. godine govorimo o odnosu jedan prema sto, a sa 44 godine je jedan od 25.

Zbog toga stručnjaci preporučuju da žene starije od 45 godina, čak i ako još uvek imaju mogućnost da zatrudne prirodno, koriste ili sopstvene jajne ćelije, zamrznute u mladosti, ili donorske jajne ćelije dobijene od mlade žene. U ovom slučaju, rizik od hromozomskih poremećaja kod deteta neće biti povezan sa dobom majke.

Pored toga, kako pokazuju nedavne studije, ako imate više od 40 godina i želite da rodite zdravo dete, određeni stručnjaci ističu da je bolje da se ne oslanjate na slučajnost, već da pribegnete vantelesnoj oplodnji. Tako su istraživači sa Univerziteta Adelaide (Australija) otkrili da su kod dece čije su majke imale preko 40 godina i koja su koristila potpomognute reproduktivne tehnologije mnogo ređe urođene anomalije nego kod potomaka onih starijih majki koje su zatrudnele prirodnim putem.

Istina, u oba slučaja, učestalost urođenih mana je i dalje veća nego kod dece mladih žena. Dakle, IVF je možda bolji izbor, ali čak i u ovom slučaju rizici ostaju.

Važan faktor je zdravlje buduće majke

Još jedna važna tačka je vaše zdravlje. Tokom trudnoće, na primer, opterećenje srca se povećava za 50%, pa ako do 45-50 godina već imate ne baš zdravo srce i krvne sudove, neophodno je da se pre trudnoće konsultujete sa lekarom. Vredi imati na umu da povećan rizik od srčanog i moždanog udara kod majki starijih od 40 godina ne prestaje nakon porođaja, već ostaje visok mesecima, pa čak i godinama. Zbog hormonalnih promena povećava se rizik od drugih oboljenja.

Dakle, ako razmišljate o trudnoći sa 50+, morate shvatiti da će vam trebati dosta finansijskih sredstava (dovođenje vašeg zdravlja u relativni red, vantelesna oplodnja, kvalitetno vođenje trudnoće, porođaj), kao i ogromna rezerva snage, koji će biti potreban ne samo za trudnoću, porođaj i oporavak nakon njega, već i za brigu o novorođenčetu.

U mladosti, sve ove tegobe - neprospavane noći, beskonačna hranjenja, umivanje, grčeve i tako dalje - mnogo se lakše podnose. A pred vama je još toliko toga što od vaše majke zahteva fizičku i mentalnu izdržljivost... Ali možda u vašem slučaju sve neće biti tako teško i strašno, glavno je da ostanete optimistični i ne oklevate da prihvatite pomoć od onih koji žele da budu uz vas.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:33
VEĆ NEKOLIKO GODINA SE BORI ZA POTOMSTVO: Goca Tržan progovorila o vantelesnoj oplodnji tokom pandemije (KURIR TELEVIZIJA)
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica