Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PSIHOLOG DANIJELA OSTOJIĆ - ZAŠTO JE VAŠE DETE AGRESIVNO: Postoji 3 razloga, a jedan od njih je nisko samopoštovanje

Autor Teodora Andrić

Klinički psiholgo Danijela Ostojić objašnjava zašto se kod deteta javlja agresivnost - postoje 3 temelja za razvoj agresivnog ponašanja!

 Zašto je dete agresivno.jpg Izvor: Youtube/Printscreen/ DANIJELA OSTOJIC_psiholog

Danijela Ostojić je klinički psiholog sa preko 10 godina iskustva u radu sa decom, adolescentima i odraslima Često drži predavanja, ali i na svom Instagram i YouTube kanalu govori o vaspitanju dece, koliko postoji grešaka u klasičnom balkanskom vaspitanju, koliko je važno ne tući dete, kao i na koji način možemo uspostaviti zdrave odnose.

U video prilogu na svom YouTube kanalu DANIJELA OSTOJIC_psiholog govorila je o temeljima agresivnosti, odnosno šta uzrokuje agresivnost kdo dece - posebno je navela sledeće 3 stvari:

"Temelji agresivnosti kod dece, prva i osnovna stvar je samopoštovanje. Ljudi sa normalnim samopoštovanjem retko kada imaju problem sa agresivnošću. Dakle kao je dete odraslo u sredini koje ceni i poštuje svaku njegovu emociju, retko kada će imati nisko samopoštovanje.

Druga važna stvar je odgovornost. kada su u pitanju dve odrasle osobe, odgovornost je 50-50, odnosno pola-pola. U relaciji roditelj-dete, odgovornost je 100% na roditelju. To nisam rekla ja, to kažu činjenice - dete nije prosto kognitivno zrelo do 12. godine da samo može da odlučuje i samo rezonuje neke stvari.

I treća važna stvar jeste - dete je žrtva. Zašto žrtva? Dete u potpunosti, njegov razvoj zavisi od ponašanja i delovanja roditelja. Ukoliko roditelj ne prihvata svoje dete ili mu čak daje neke znakove da nije prihvaćeno i voljeno, ono će imati jako nisko samopoštovanje, i kao rezultat toga jeste agresivnost. Poenta ove priče jeste da agresivnost razumemo, da sagledamo iz više aspekata i da možemo da promenimo sve one stavri koje su uradile i učinile da do agresivnosti dođe."

Temelji agresivnosti kod djece #shorts
Izvor: YouTube

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:30
KAKO ĆE IZ UGLA PSIHOLOGIJE DETETA IZGLEDATI POLAZAK U ŠKOLU? Dimitrijević analizira: Dobila sam OVAJ odgovor od svojih đaka
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica