Uho se sastoji od spoljašnjeg uha - čine ga usna školjka i spoljašnji ušni kanal, srednjeg uha - koga čine bubna opna i slušne koščice (možda najzaslužniji za to kako mi čujemo) i specifičnog kanala (zove se Euetahijeva tuba), koji spaja uvo sa nosem i ždrelom. Posebno je značajno da je ova tuba kod odojčadi i male dece kratka i široka što omogućuje lakše širenje infekcije iz nosa i ždrela ka uhu.

Ko su izazivači bolesti?

Najčešći uzročnici upale srednjeg uha kod dece su: beta hemolitički streptokok, pneumokok, hemofilus.

Kako prepoznati upalu uha?

Najmanji pacijenti, naše bebe, obično su jako uznemirene, "nešto im fali", a naravno ne mogu vam to reći. Ovo oboljenje kod beba je često atipično i u početku može imati oskudnu simptomatologiju. Dete postaje uznemireno, plače, nekad se javi skok temperature, a mogu nastati i digestivni simptomi u vidu gubitka apetita (odbijanje hrane), povraćanja, proliva.

Roditelji su često zbunjeni i uplašeni i obično ne mogu da smire dete.

Kako pomoći detetu?

Do odlaska kod doktora roditelji mogu dati lek protiv bolova (sirupe - brufen ili paracetamol). Primenjuju se antibiotici u trajanju sedam do 10 dana, antipiretici i analgetici i lokalno kapi za nos (efedrin 0.5, operil P i antibiotske kapi po potrebi), koje smanjuju otok sluznice i sekret iz nosa i ždrela.

Poželjno je, po mogućstvu, uraditi i bris grla i nosa.

U primeni terapije roditelji treba da poslušaju savete lekara o dozi i dužini trajanja terapije, jer samoinicijativno prekidanje terapije čim detetu bude bolje, vodi zalečenju i povratku bolesti. Stalno vraćanje oboljenja može dovesti do hroničnog oboljenja i slabljenja sluha. Dobra profilaksa je svakako primena vakcina (prevenar, synflorix, pneumo 23), protiv najčešćeg izazivača ovog oboljenja (streptokok). U slučaju upornih recidiva oboljenja uha preporučuje se operacija adenoida (tzv. treći krajnik) ili svih krajnika odjednom.