Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uzroci i lečenje kašlja kod dece

Nekada decu samo “grebucka” grlo, a ponekada kašalj može ukazivati i na neki ozbiljniji problem. Saznajte kako da prepoznate uzrok i na koji način da reagujete.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Koje vrste kašlja postoje i kako na njih treba reagovati?

Kada se sekret ili neko strano telo nađu u disajnim organima, telo pokušava da ih eliminiše, te dolazi do refleksa koji zovemo kašalj.

Postoji više različitih uzroka kašlja, a ovo su najčešći:

Suvi kašalj

Nadražajni kašalj je najčešći tip kašlja kod dece. Njega uzrokuje sekret koji se sliva iz nosa niz grlo. Veoma je uporan i iritirajuć i oštećuje sluzokožu grla i dušnika, što pogoršava stanje mališana. 

Povezane vesti

Ovu vrstu kašlja u 90 odsto slučajeva uzrokuje virusna infekcija gornjih respiratornih puteva, a često ga prati i curenje nosa i kijanje. U veoma retkim situacijama, strano telo može biti uzrok kašlja. Tada dete najčešće i otežano diše, a može se pojaviti i modrilo usana, kada je neophodno dete hitno odvesti kod lekara.

Kako ragovati?

Suvi kašalj se ne leči lekovima, ali od pomoći može biti adekvatna ishrana, kao i pojedini narodni lekovi. Topli napici, obloge na grudima, kao i inhalacija nanom ili bosiljkom ublažiće tegobe i pomoći detetu da se bar privremeno oslobodi upornog kašlja. 

Takođe, ukoliko dete ne može da spava ili ima veći problem sa ishranom, mogu se koristiti i lekovi (sirupi) koji smiruju kašalj, koje bi trebalo da preporuči pedijatar. 

Produktivni kašalj

Zreli kašalj predstavlja borbu organizma da izbaci sekret iz srednjih i malih bronhiola ili iz tkiva pluća. Javlja se usled zapaljenja donjih disajnih puteva (najčešće se nadovezuje na infekciju gornjih disajnih puteva). Nagomilani sekret deca često gutaju, a neretko ga i povrate. Najčešći uzrok ovog kašlja su zapaljenje pluća i bronhitis. 

Kako reagovati?

Nakon što se odredi uzrok kašlja, potrebno je primeniti i odgovarajuću terapiju. Mališani bi trebalo da uzimaju i dosta tečnosti, a u pojedinim slučajevima, a po preporuci lekara, deci se mogu uvesti i lekovi koji “razvodnjavaju” sekret.


Foto: Shutterstock

"Svirajući" kašalj

Kada kašalj prati "šištanje" prilikom disanja, govorimo o svirajućem kašlju. Ovaj karakterističan zvuk najčešće upućuje na napad astme, ali može biti i simptom bronhiolitisa (kod beba).

Kako reagovati?

Hronični kašaljKada dete veoma dugo kašlje - nedeljama i mesecima, potrebno je obaviti detaljno medicinsko ispitivanje kako bi se utvrdio uzrok kašlja, u odnosu na koji se primenjuje i odgovarajuća terapija.

Ukoliko dete ima problem sa "svirajućim" kašljem, neophodno je posetiti lekara koji će, na osnovu nalaza, odrediti adekvatnu terapiju.  

"Promukli" kašalj

Ovaj suvi kašalj se javlja kao posledica zapaljenja grkljana, odnosno laringitisa. On je najčešće uzrokovan virusom i prati ga stridor - promuklo disanje. U izuzetno retkim situacijama ovaj kašalj je posledica bakterijskog laringitisa, koga prati i visoka temperatura i malaksalost.

Kako reagovati?

Uz odgovarajuću terapiju, virusni larigitis se prilično lako leči, dok je kod bakterijskog potrebna hitna hospitalizacija deteta.

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica