Posao vaspitača je često prilično izazovan i izuzetno odgovoran, a sa kakvim se sve nevoljama mogu suočiti ljudi u ovoj branši teško je i nabrojati - spisak je predugačak. Jedan od vodećih problema, kako je istakla jedna vaspitačica na Redditu jeste to štoroditelji smatraju da dečije ponašanje nije problematično i odbijaju da primete problem kada on zaista postoji.

Jedna vaspitačica iz inostranstva na društvenoj mreži Reddit objavila je fotografiju na kojem se vidi kako izgleda soba u vrtiću posle tantruma, odnosno napada besa jednog trogodišnjaka. Vaspitačica je objavila sliku prostorije koja je potpuno zatrpana igračkama, a ovaj nered delo je deteta od 3 godine.

Kako je vaspitačioca navela, dete je dobilo napad besa jer je odbilo da ode na spavanje. "Roditelji insistiraju da detetovo ponašanje nije problem", stoji u opisu fotografije.

Njena objava prikupila je preko 3.000 komentara, ali je i podelila korisnike na društvenim mrežama. Mnogi su saosećali sa vaspitačicom, uz jedno pisanje: "Mislio sam da je to uništenje od strane mnogo dece, ali to je bio jedan klinac?!"

Dete napad besa u vrtiću.jpg
Reddit 

Neko drugi se složio i dodao: "Ti roditelji će se grubo probuditi u tinejdžerskim godinama deteta ako sada ne zatraže pomoć. "; "Teško je nositi se sa tim, pa mama i tata svu odgovornost prebacuju na vaspitače", napisao je drugi.

Međutim, drugi su bili saosećajniji i insistirali su da bi moglo biti mnogo razloga za takvo ponašanje deteta. Jedan bivši vaspitač je napisao:"„Postoji bezbroj faktora koji mogu uticati na to da dete reaguje na ovaj način. Po mom iskustvu, jedan od njih je često stresan život u kući.''

"Ovo malo dete tek uči kako da reguliše osećanja i ako njihov život u kući nije sređen ili bezbedan onda se dete ponaša jer ne zna kako da razgovara o onome što ga zapravo muči. Ne mora čak ni da bude direktna zloupotreba ili bilo šta.''

Još jedan vaspitač je dodao: "Sa jednim klincem kojem sam predavao, njegovi roditelji su prolazili kroz gadan razvod. Stalno su se svađali i svakih nekoliko dana su ga mešali između dve odvojene strane. Ovakvoj deci je potrebna odgovorna odrasla osoba koja će im pomoći da prebrode velike emocije kako treba i na zdrav način. Ali, nažalost, mnogi roditelji i staratelji ne znaju kako."

Šta kažu stručnjaci?

Prema jednom stručnjaku za roditeljstvo i mami dvoje dece Kirsti Ketli, nikada ne bi trebalo da popuštate kada vaše dete ima ovakve napade besa, rekla je za Fabulous.

"Najveća stvar - a znam da je teško - je ostati miran", rekla je Kirsti. "Udahnite duboko i ostanite što je moguće smireniji – jer možete imati više kontrole kada ste mirni."

Kako je istakla ovo će naučiti i mališane kako da kontrolišu svoje emocije dok odrastaju. "Pokažite im da razumete zašto su frustrirani ili uznemireni. Ali nikako ne popuštajte.''

Kako stručnjaci smatraju, ukoliko roditelji daju povlasticu detetu nakon napada besa, dete će naučiti da agresivnimponašanjem, besom, vikanjem, udaranjem i lomljenjem stvar mogu da kotnrolišu roditelje i dobiju ono što žele - što je potpuno pogrešno.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kako su roditelji hranili decu 80-ih i 90-ih 2 TikTok/mrvaughntrainor