Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEKE BOLESTI POGAĐAJU VIŠE DEČAKE, A NEKE DEVOJČICE: Damicama su osetljivije kosti, a evo ko je životno ugroženiji

Zašto neke bolesti više pogađaju dečake, a neke devojčice nije tačno poznato, ali statistika govori da postoji jasna "raspodela" nekih oboljenja prema polovima.

 Prehlada, temperatura, bolest, dete Izvor: Shutterstock

Neka od oboljenja za koje je jasno da zahvataju više devojčice od dečaka i obratno se smatraju sindromom, neka su izlečiva, a neka su smrtonostna. Ovo su četiri bolesti kod kojih se zna koga više pogađaju, devojčice ili dečake.

Kavasaki sindrom je difuzni vaskulitis nepoznatog porekla kod kojeg kliničke i epidemiološke karakteristike najviše podsećaju na infektivnu bolest, ali nije isključena ni mogućnost autoimune bolesti pokrenute nekom infekcijom. Kavasaki sindrom prvi put je, u literaturi, opisan 1967. godine od strane japanskog pedijatra Tomisaku Kavasaki koji je bolest isprva nazvao akutni febrilni mukozni sindrom limfnih čvorova. Bolest se najčešće javlja sezonski, krajem zime i početkom proleća. Kavasaki bolest se javlja širom sveta, ali je najčešće u Japanu gde je prvi put i primećena. Učestalija je kod dečaka, a od nje najčešće oboljevaju deca uzrasta do pet godina. Simptomi Kavasaki bolesti su visoka temperatura koa traje nedelju dana i ne reaguje na antibiotike, crvenilo vežnjača, promene na usnama i usnoj duplji, promene na udovima, osip na koži trupa i limfadenopatija na vratu.

Juvenilni ili dečji artritis može se javiti u svim uzrastima, od prve godine života, premda su zabeleženi i slučajevi kod dece koja su bila mlađa od godinu dana i nisu još bila prohodala. Javlja se kod oba pola, ali se beleži veća učestalost kod devojčica. Najčešći tip dečijeg artritisa je juvenilni idiopatski  artritis. odnosno artirtis nepoznatog porekla. Ono što ovo obolenje izazive jeste oticanje, zapaljenje i ukočenost zglobova. Pogađa jedan ili više zglobova u trajanju od najmanje 6 nedelja kod deteta starosti do 16 godina.

Sindromom iznenadne smrti (SIDS), je stanje kada dete u krevetiću ostane bez života, a ne postoji nijedno objašnjenje zbog čega se to dogodilo. Sindrom iznenadne smrti pogađa decu koja su zdrava, bez kliničke slike ili simptoma neke bolesti. Pogađa odojčad, decu do godinu dana, najčešće u snu. Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, to je vodeći uzrok smrti beba, a u Americi je, samo u toku 2010. godine, tako život izgubilo više dve hiljade dece. Ono što ova statistika pokazuje je i činjenica da je SIDS češći kod dečaka nego kod devojčica. Sindrom iznenadne smrti češće se javlja u zimskom periodu, u uzrastu od četvrtog do šestog meseca i češće pogađa decu koja ne sisaju i decu koja koriste cuclu.

Danas se više nego ikada govori i istražuje o autizmu i kao jedna od karakteristika ovog stanja poznato je da dečaci imaju oko četiri puta veći rizik da dobiju dijagnozu poremećaja iz autističnog spektra (ASD) nego devojčice. Iako se pravi razlog ne zna, jedno od istraživanja koje je sprovela grupa američkih stručnjaka predvođenih naučnicima sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Jejl pokazalo je da mozak devojčica i dečaka sa autizmom reaguje drugačije na gestove i izraze lica od mozga devojčica i dečaka bez autizma.

BONUS VIDEO

Pogledajte

00:45
ESPRESO POKRENUO VELIKU AKCIJU SA GOCOM TRŽAN: Snimila je poruku Milanu Rabrenoviću (21) koji ima autizam
Izvor: Espreso
Izvor: Espreso


Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica