Dečaci imaju oko četiri puta veći rizik da dobiju dijagnozu poremećaja iz autističnog spektra (ASD) nego devojčice, ali još uvek nije jasno zašto. Na ovo pitanje pokušali su da odgovore autori nove studije na ovu temu, grupa američkih stručnjaka predvođenih naučnicima sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Jejl. Rezultati njihovog rada objavljeni su u časopisu "Brain".

U istraživanju je učestvovalo 45 devojčica i 47 dečaka sa autizmom i isto toliko devojčica i dečaka bez ovog poremećaja.

Starost dece se kretala od 8 do 17 godina. Koristeći metodu funkcionalne magnetne rezonance, naučnici su uočili promene u aktivnosti različitih oblasti mozga dece tokom društvenih interakcija sa drugim ljudima - najproblematičniju situaciju kod autizma.

Ispostavilo se da mozak devojčica i dečaka sa autizmom reaguje drugačije na gestove i izraze lica od mozga devojčica i dečaka bez autizma. Međutim, na iznenađenje naučnika, priroda ovih razlika se ne poklapa kod predstavnika različitih polova – razlika između odgovora mozga na društvenu komunikaciju kod devojčica sa ASD i devojčica bez ASD je drugačija od razlike između odgovora mozga kod dečaka. Ovo može sugerisati da su različiti mehanizmi uključeni u mozgove dečaka i devojčica sa autizmom, primećuju istraživači.

Genetska analiza je pokazala da devojčice sa autizmom imaju mnogo više od dečaka sa autizmom, retke genetske mutacije u striatumu – regionu mozga koji reguliše tonus mišića, unutrašnje organe i ponašanje.

Aktivnost ovih varijanti gena počinje u ranoj fazi embrionalnog razvoja - 10 nedelja nakon začeća - i nastavlja se do druge godine. Ovi rezultati su potvrđeni nakon što su istraživači analizirali informacije iz baze podataka koja sadrži genetske uzorke iz više od 2.000 porodica sa najmanje jednim detetom sa dijagnozom ASD.

Dakle, istraživači veruju da je takozvani "ženski zaštitni efekat", zbog kojeg su devojčice manje podložne autizmu od dečaka, zasnovan na činjenici da je devojčicama jednostavno potrebno znatno više mutacija da bi razvile poremećaj – i to je u striatumu.

(Yumama)