Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OTEŽANO USTAJANJE KOD DECE MOŽE UKAZATI NA REUMATOIDNI ARTRITIS: Ako imaju i ovih 7 simptoma, posavetujte se sa lekarom

Autor Radmila Ilić

Reumatoidni artritis javlja se i kod najmlađih, a reumatolog dr Gordana Sušić imala je i pacijenta mlađeg od godinu dana, evo kako se otkriva i leči.

 Artritis, bol, deca, doktor Izvor: Shutterstock

Reumatoidni artritis je bolest koja se obično veže za stariju populaciju. Međutim, ne zaobilazi ni najmlađe, pa oko 2.000 mališana pati od ove autoimunske bolesti. Kako ga otkriti, ali i kako se leči, objasnila je dr Gordana Sušić, reumatolog u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, u razgovoru sa Ivanom Božović, u Jutarnjem programu RTS-a.

"Juvenilni idiopatski artritis je bolest koja je prvenstveno lokalizovana na zglobovima i javlja se u nešto kasnijem uzrastu, mada je moj najmlađi pacijent ima nešto manje od godinu dana i nije još bio ni prohodao", naglašava dr Sušić.

Uzrok ove bolesti koja je u suštini autoimunska, kao i većina reumatskih bolesti dece zapaljenskog tipa, još uvek nije otkriven. Istraživanja pokazuju da interakcija nekih spoljašnjih faktora sa genetskom predispozicijom dovodi do manifestne bolesti. Od spoljašnjih faktora najčešće se od roditelja prilikom uzimanja anamneze dobija informacija da je dete palo. Međutim, deca često padaju i ne dolazi kod svakog deteta do razvoja upalnog procesa u tom zglobu. Jedno od hiljadu dece boluje od artritisa.

"Zatim, virusne infekcije su jedan od uzročnika, a takođe je vrlo važan i stres. Imali smo veliki broj male dece čije su majke bile ili trudnice ili su se nedavno porodile, kada se pojavio artritis kod starijeg deteta. Može da bude i stres na kraju školske godine, kada kod starije dece dolazi do ponovnih manifestacija, ukoliko su prethodno imali bolest koja je bila sanirana", dodaje dr Sušić.

 Artritis, bol, deca
Devojčica se žali na bol u zglobu šake
Izvor: Shutterstock

Simptomi

Kako je najčešće lokalizovano na kolenu ili nekom krupnom zglobu, roditelji uglavnom objašnjavaju da se:

  • Dete ujutru budi neraspoloženo i razdražljivo
  • Da hramlje
  • Da traži da ga nose
  • Da se javlja visoka temperatura
  • Promene na koži
  • Bol pri kretanju
  • Otok zglobova

"Međutim, ono na šta bih skrenula pažnju to je zahvatanje prednjeg segmenta oka. To je jedna hronična upala na oku koju roditelj ne može da primeti. Dete, naravno, i nema simptome i ne zna da ih kaže i zato u momentu kada se posumnja na artritis, obavezno tražimo specijalan oftalmološki pregled kojim to može da se otkrije", naglašava doktorka.

 Artritis, bol, deca
Dečak se žali na bol u laktu
Izvor: Shutterstock

Terapija

Prva terapija koju može i pedijatar da uključi je antireumatik koji se daje u količini prema telesnoj masi deteta. Ukoliko to ne pomogne još u fazi dijagnostičkog postupka, daju se injekcije u upaljene zglobove.

"Zatim imamo takozvanu bazičnu terapiju ili lekovima koji menjaju tok bolesti, a unazad dvadeseta godina primenjuje se i biološka terapija koja se daje u Univerzitetskoj dečjoj klinici. Efekti ove vrste terapije su izuzetni, jer su to lekovi koji zaista brzo deluju i mehanizam njihovog dejstva jeste drugačiji nego konvencionalna terapija. To su lekovi sintetisani iz proteina ljudske krvi. Dve trećine pacijenata na sreću odgovori na bazičnu terapiju, ali jedna trećina mora da primi biološku", ističe dr Gordana Sušić reumatolog u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

(Yumama/RTS)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica