Polenska alergija počinje već od februara, a završava se u novembu, pa je to period kada su alergije na vrhuncu. Naravno, u zavisnosti od toga koji alergen vam smeta zavisi i to kada ćete morati da pribegnete terapiji i ostalim pomoćnim sredstvima, koji je ublažavaju.

Kako bismo pomogli svima koji imaju probleme sa alergijama jer znamo koliko to može biti naporno, kontaktirale smo Nacionalno udruženje pacijenata 'Alergija i ja'. Oni su nam objasnili kako možete pomoći sebi ako imate problem sa polenskom alergijom i koje su to stvari koje utiču na to da vam se simptomi ublaže.

Kako pomoći sebi kada krene polenska alergija?

Važno je izbegavati alergene kada je to moguće. Naravno, za zdravlje je važno što više šetati u prirodi, ali kada neko ima alergiju na polen, mora biti obazriv.

Pre svakog izlaska napolje, trebalo bi ubrizgati sprej za nos. To može biti sprej za nos sa fiziološkim hipertoničnim rastvorom. Ovaj rastvor mogu koristiti deca i odrasli, a postoje i sprejevi predviđeni za novorođenče.

Sprej za nos oblaže sluznicu nosa i stvara zaštitnu barijeru od supstanci iz spoljne sredine i doprinosi smanjenju vezivanja. Na taj način se smanjuje mogućnost ulaska alergena u disajne puteve i sprečava se alergijska reakcija.

Isti postupak treba sprovesti i kad se vratite kući, presvući garderobu i oprati kosu kako bi se polen koji se zadržao na površini, uništio.

Kod alergijskih oboljenja je najvažnija dijagnostika i preventiva, a prvi korak ka tome je poseta lekaru alergologu, koji će vas uputiti na dalje korake.

Kašalj, dete, devojčica, kijanje, prehlada, alergija
Shutterstock Devojčica sa simptomima alergije

20 koraka prevencije za ublažavanje simptoma

1. Pratiti kalendar alergija i prognoze o prisustvu polena u vazduhu.

2. Ukoliko imate alergijske reakcije na polen smanjite boravak na otvorenom, naročito pri nižim temperaturama kada je koncentracija polena visoka.

3. Adekvatno birajte mesta za rekreaciju i odmor.

4. Sprovodite redovnu higijenu u domaćinstvu i ukoliko je to moguće izbacite tepihe, zavese i suvišan tekstil.

5. Usisavajte češće i to usisivačima sa HEPA filterima.

6.Redovno brišite prašinu sa drvenih površina.

7. Perite posteljinu jednom nedeljno na 60 stepeni.

8. Minimum jednom mesečno perite filtere klima uređaja (ne zaboravite na automobil).

9. Koristite prečišćivače vazduha sa odgovarajućim filterima.

10. Ne sušiti odeću napolju kada je visoka polenizacija ili na radijatorima.

11. Zatvorite prozore tokom noći i kada je period koncentracije polena u vazduhu najveći. Prostorije provetravajte u popodnevnim satima i kada je temperatura vazduha u toku dana najviša.

12. Perite kosu i telo odmah nakon boravka na otvorenom i svakodnevno menjajte garderobu kada je polenizacija visoka.

13. Svakodnevno vodite računa o higijeni kućnih ljubimaca i mesta gde oni borave. Po dolasku iz šetnje obavezno blago sperite dlaku i šapice pasa ili svakodnevno čistite vlažnim maramicama dlaku mačke na koju se alergeni mogu zalepiti.

14. Koristite savremene proizvode, kao što su npr. neutralizatori alergena i antialergijske navlake za dušeke i jastuke.

15. Zatvarajte prozore u automobilu kada je polenizacija visoka i vodite računa o higijeni svog automobile, naročito tekstilnih površina.

16. Koristite nazalne vodene rastvore (fiziološki rastvor ili morska voda) više puta dnevno zbog ispiranja nosnih površina i sprečavanja skladištenja alergena.

17. Često ispirajte oči vodom ukoliko imate kontaktne ili inhalatorne alergije.Ukoliko imate alergiju na polen, napolju nosite naočare koje će smanjiti kontaminaciju alergenima.

18. Redovno koristite preporučenu terapiju lekara specijaliste.

19. Veze između alergija i suplementacija se još uvek ne računaju kao zvanične preporuke alergologa, ali mnoga istraživanja i lična iskustva pacijenata, pokazala su značajno smanjenje simtpoma prilikom korišćenja: cinka, vitamina D, Omega masnih kiselina i probiotika.

20. Ukoliko imate suvu kožu i skloni ste atopijskom ekcemu – nosite svetlu, pamučnu odeću, koristite uljane kupke ili sindete za tuširanje, a hidrantne kreme koristite ujutru, pre i nakon kontakta sa iritantima i alergenima, uveče, 3 minuta nakon kontakta sa vodom.

Nacionalno udruženje Alergija i ja
Nacionalno udruženje Alergija i ja Nacionalno udruženje Alergija i ja - deo tima

Tekst pisan u saradnji sa: Nacionalnim udruženjem Alergija i ja

Ukoliko ste pacijent ili roditelj deteta sa alergijskim oboljenjima možete pratiti sve edukativne aktivnosti (savetovališta sa stručnim licima, radionice, webinare…) koje udruženje organizuje. Pristup udruženju je besplatan i svako se može registrovati.

Nacionalno udruženje Alergija i ja je prvo udruženje pacijenata u Srbiji koje se bavi problemima alergija, atopijskog ekcema, alergija na hranu, alergijskog rinitisa i astme, pružajući adekvatnu edukaciju pacijentima, kako bi na što bezbolniji način živeli sa ovim zdravstvenim problemima. U toku višegodišnjeg iskustva u radu sa pacijentima i stručnom javnošću udruženju su se pridružile i osobe sa celijakijom i drugim zdravstvenim ograničenjima u ishrani. Udruženje je član mnogih svetskih, evropskih i domaćih zdravstvenih organizacija. Pored razvoja svesti o ovim zdravstvenim problemima, udruženje intenzivno radi na poboljšanju svakodnevnog života pacijenata na svim društvenim nivoima – zdravstvenim, obrazovnim, turističko – ugostiteljskim, kao i na direktnoj pomoći i podršci mladima, roditeljima i pacijentima sa alergijskim bolestima. Rad udruženja Alergija i ja možete pratiti preko web sajta alergijaija.com i preko društvenih mreža - Instagram i Facebook, kao i na specijalizovanim grupama podrške: Alergija I ja - atopijski dermatitis, alergije I astma: https://www.facebook.com/groups/Alergijaija/ ili Bezglutenci iz Srbije: https://www.facebook.com/groups/BezglutenciSrbije/

Nacionalno udruženje Alergija i ja
Nacionalno udruženje Alergija i ja Nacionalno udruženje Alergija i ja

(Yumama / Ana Dražilović i Snežana Šundić - Vardić - NU Alergija i ja)