Koliko god da svi jedva čekamo proleće, cvetanje sa sobom donosi brojne muke posebno za one koji su alergični na polen. Pedijatar i alergolog dr Saša Milićević u emisiji "Puls Srbije" na TV Kuriru objasnio je šta roditelji već sada treba da urade i pojasnio je kako da razlikujete alergiju od virusa.

"Ljudi i ne znaju da su alergični na nešto, a najčešće su na ono što često koristimo. Sve ranije se javljaju simptomi. Ko ima alergiju na polen drveća, već sad treba početi sa zaštitom. To je najvažnije", savetuje alergolog i objašnjava kada je pravo vreme da se počne sa terapijom.

"Sad je poslednji momenat. Lekovi koji su zaduženi za to nisu agresivni. To nisu antibiotici i koriste se koliko treba. Vrlo je individualno koliko dugo treba da se pije, a i kada treba početi", rekao je Milićević za Kurir.

Dete, prehlada, zapušen nos
Shutterstock Alergija

Iako simptomi mogu da budu jako slični, poznati pedijatar objašnjava kako je najlakše da razlikujete alergiju od virusa.

"Virus i alergije razlikuje se po temperaturi. Sama reč alergija znači drugačija reakcija. Zbog čega bi neko odreagovao na malo zrno polena? Postavlja se pitanje zašto organizam to smatra štetnom materijom? Naš organizam se brani, misleći da je to neprijatelj našeg organizma. Kašalj i sekret služe da izbace taj polen, što znači da imunološki sistem pokušava da nas odbrani", objasnio je Milićević.

(Yumama/Kurir)