U zimskom periodu i kada su deca mala sasvim je normalno da češće budu bolesna. Roditelji su uvek zabrinuti za zdravlje deteta i čine sve da ga što više zaštite od raznih virusa i bakterija, međutim često se dešava da uprkos svim naprima ona i dalje budu bolesna. Evo kako da prepoznate da vaše dete ima slab imunitet.

Često je prehlađeno i ide iz infekcije u infekciju

Deca obično imaju respiratorne infekcije 3-4 puta godišnje, naravno ovo zavisi i od uzrasta. Međutim, ukoliko se infeckije nadovezuju jedna na drugu ili se često ponavljaju, to je znak da je zdravlje vašeg deteta narušeno.

Ima problem sa varenjem i neredovno prazni creva

Najveći deo imunološkog sistema nalazi se u digestivnom traktu i ukoliko dete ima problem sa varenjem ili ima problem sa zatvorom, vrlo je moguće da će to uticati na njegovo celokupno zdravlje. Tu ključnu ulogu ima bogata i zdrava ishrana, ukoliko se održi balans dobrih i loših bakterija u crevu, nema razloga da strahujete.

Mama, dete, doktor, pregled
Shutterstock Mama dovela dete na pregled kod lekara

Infekcije dugo traju i teško se leče

Virusi često prođu do dest dana, međutim ukoliko one pređu u bakterijsku infekciju ili traju duže, onda je imunitet vašeg dete previše slab bi se izborilo sa bolešću.

Nemaju energije kao druga deca, brzo se zamaraju

Deca koja imaju slab imunitet nemaju dovoljno energije, često su umorna, bezvoljna za bilo kakvu vrstu aktivnosti, to su jasni znaci da nema dovoljno snage kako bi pratilo svoje vršnjake u svakodnevnoj igri.

Povrede duže zarastaju

Ogrebotine, udrci, posekotine sastavni su deo dečije igre i ne treba da stvaraju preveliku brigu. Međutim ukolo im treba duže vremena da zarastu ili se inficiraju, onda je to znak da vaše dete ima slab imunitet. Dečija koža se brže regeneriše nego kod odraslih, zato je posebno važno da obratite pažnju na to.

(Yumama)