Mnogi roditelji se brinu da li njihovo dete ima dovoljno kilograma za svoj uzrast, pa neretko se dešava da čak i po raznim roditeljskim forumima upoređuju kilažu svoje dece. U većini slučajeva ta deca imaju normalnu kilažu, ali ima i onih koji stvarno treba 'malo da se popune'.

Ako ste zabrinuti da li vaše dete treba da dobije na težini, važno je da se konsultujete sa pedijatrom pre nego što na bilo koji način počnete da ga gojite. Velike su šanse da je težina vašeg deteta zapravo potpuno u redu.

Gubitak težine ili manja težina može da bude znak medicinskog ili emocionalnog problema, pa obavezno obavestite detetovog lekara ako ste zabrinuti. Nakon pregleda deteta lekar će vam objaniti da li imate razloga za brigu, a ukoliko je potrebna korekcija ishrane i kilograma, obavezno sledite njegove savete.

Birajte zdravu hranu za dete koje treba da dobije na težini

Ako je vaše dete starije od 2 godine i lekar se slaže da treba da dobije na težini, najbolji način da mu pomognete jeste da mu uvedete zdrave navike i zdravu hranu.

dete-hrana-povrće.jpg
Shutterstock 

Tri načina za podsticanje zdravog dobijanja na težini:

1. Dajte svom detetu tri obroka (doručak, ručak i večeru) i dve zdrave užine (sredinom jutra i sredinom popodneva). Ako vaše dete rano večera, možete razmisliti i o maloj užini pred spavanje. Pokušajte da izbegnete grickalice između ili da pije bilo šta osim vode jer treba da budu gladni kada im date hranu.

2. Ponudite mu zdravu visokokaloričnu hranu. Razmislite o zdravim mastima i proteinima, a neki od njih su:

  • Orasi i maslac od orašastih plodova, kao i semenke poput semenki bundeve ili suncokreta.
  • Punomasni mlečni proizvodi, kao što su punomasno mleko, pavlaka, krem sir ili drugi sirevi.
  • Avokado.
  • Humus.
  • Maslinovo ulje i druga biljna ulja.
  • Integralne žitarice, kao što su hleb od celog zrna pšenice ili granola (tražite granolu koja nije zaslađena šećerom).
  • Meso.

3. Svaki put kada pripremite obrok ili užinu, razmislite o tome kako biste mu mogli dodati kalorije. Na primer, možete dodati malo ulja, putera ili sira u testeninu - ili malo putera od orašastih plodova na krišku jabuke ili parče tosta.

Dete, hrana
Shutterstock Dete jede

Tri zamke koje treba da izbegavate

  • Dajete svom detetu više slatkiša ili nezdrave hrane. Primamljivo je, jer deca uglavnom žele da jedu slatkiše i brzu hranu, a oboje imaju kalorije. Ali oni nisu zdrava hrana, i nije dobra ideja da gradite naviku da dete jede slatkiše i nezdravu hranu.
  • Omogućavate svom detetu neograničen pristup hrani. I ovo je primamljivo jer žele da jedu, što vam je važno. Ali ne samo da to otežava da jedu ono što je zdravo, može i da ih učini manje gladnim kada je vreme za pravi obrok.
  • Dozvoljavate detetu da se naliva mlekom ili drugim pićima. To takođe smanjuje verovatnoću da će dete jesti onda kada je vreme za obroka i zbog toga neće moći ni da dobije sve hranljive materije koje su mu potrebne. Nemojte davati detetu ni bilo kakve dodatke ishrani, osim ako vam to lekar nije savetovao.

(Yumama)