Deca su sklona tome da sve što dotaknu stave u usta, a naravno, nisu svesni opasnosti. Zbog toga je na roditeljima da ih nauče da ne stavljaju sve u usta, ali i da u tom periodu dobro motre na njih.

Koliko deca ne znaju šta ne treba da stavljaju u usta, dokaz je i četvorogodišnji dečak iz Nemačke kog su roditelji doveli na pregled zbog upornih bolova u stomaku na koje se dva dana žalio. Pored toga, on je imao zatvor i povraćao je uporno. Svi su prvo posumnjali na slepo crevo, ali onda je istina izašla na videlo.

Četvorogodišnjak je zapravo progutao magnetnu narukvicu, što je skener pokazao. Odmah je odveden na operaciju kako bi se strano telo uklonilo iz njegovih creva.

Tokom operacije, ispostavilo se da je ovaj dečak progutao čak 18 magneta koji se inače nose u nizu kao narukvica za terapiju magnetnim poljem koja pomaže u ublažavanju bolova kod artritisa i sindroma karpalnog tunela.

Dete, bol, stomak
Shutterstock 

Lekari pretpostavljaju da je dečak u nekom vremenskom periodu gutao jednu po jednu kuglicu, a da su se one spojile u crevima i formirale narukvicu koja je blokirala njegova creva.

Hirurzi su operacijom uspeli da izvade svih 18 magnetnih kuglica, ali i da saniraju oštećenja creva. Nakon 6 dana dečak je otpušten kući, a nakon kontrole koju je imao posle 6 meseci, ispostavilo se da se dobro oporavio i da je sve u najboljem redu.

(Yumama)