Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TEMPERATURA DO 40, TRAJE TRI DANA I OSIP JE PO CELOM TELU: Ovaj virus napada decu do tri godine i jako je zarazan

Trodnevna groznica je vrsta virusa koja napada jako malu decu i ima specifične simptome.

 pedijatar-beba.jpg Izvor: Shutterstock

Dete vam je iznenada dobilo visoku temperaturu, bez respiratornih simptoma, ali sa osipom po telu - ovo je karakteristično za trodnevnu groznicu koja se najčešće javlja kod dece uzratsa od šest meseci do tri godine. Uzrokuje je jedna vrsta herpes virusa. Inkubacija – od infekcije do pojave simptoma – je 10 do 15 dana. Dete je verovatno zarazno tokom celog razdoblja bolesti, a možda čak i pre nego što nastupe visoke temperature.

Koji su simptomi trodnevne groznice:

  • Počinje sa naglom visokom temperaturom do 40° C. Temperatura traje oko tri dana.
  • Ospa se pojavljuje kada temperatura naglo padne nakon otprilike tri dana. Obično počinje na trupu i širi se na ruke i noge. Retko se viđa na licu.
  • Ospa se sastoji od bledih, rozikastih tačkica (makula), možda i sa malim izdignućima na tome. Okolina promene je beličasta. Obično na dodir blede. Traje oko 12 do 14 sati. Onda se stišava.
  • Pošto bolest napada malu decu, takođe možete da očekujete da bude razdražljivo i umorno, da ima blagu dijareju, smanjen apetit, pa čak konjuktivistis.

Kako da je razlikujete od boginja

Kod trodnevne groznice na početku postoji samo visoka temperatura.Kod malih boginja temperatura raste opet kada se ospa pojavi. Kod trodnevne groznice temperatura padne na normalu kada se pojavi ospa. Ona počinje karakteristično po trupu i retko se pojavljuje na licu. I male boginje i rubela se pojavljuju na licu na početku.

 osip-trodnevna groznica.jpg
Trodnevna groznica
Izvor: Shutterstock

Kako se trodnevna groznica leči?

Detetu treba davati lekove za sniženje temperature – kao što su paracetamol i ibuprofen  – za kontrolu temperature i protiv bolova. 
Proverite da li dete pije dovoljno tečnosti ta tri dana koliko temperatura traje. Ospa ne svrbi.

Pobrinite se da svi članovi porodice – posebno oni koji brinu o bebi – peru ruke često. Deca mogu da se vrate u kolektiv kad im se temperatura vrati u normalu.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica