Svaki roditelj treba da zna prvu pomoć za dete koje ne reaguje i ne diše, jer na taj način može da mu spasi život. Situacije u kojima dete može da prestane da diše su razne, počev od nekog pada i fizičke traume pa do zdravstvenih problema.

Na kraju, nije ni bitno šta je razlog koji je doveo do zastoja u disanju, važno je da znamo adekvatan način da pomognemo detetu da uspostavi disanje, a da pritom ne izazovemo neku povredu.

Ukoliko dete ne reaguje kada ga pozovete ili tapkate po rameni, vreme je za pomoć. Evo šta treba da preduzmete:

1. Proverite da li diše

To ćete uraditi tako što ćete zabaciti glavu unazad i osluškujući i gledajući pratiti detetov dah. Pratite maksimalno 10 sekundi. Naginjanjem detetove glave unazad otvaraju se disajni putevi, a jezik se povlači napred. Ako dete ne diše, njegove grudi i stomak se neće pomerati i nećete moći da čujete niti da osetite njegov dah.

Ako ne dišu, pređite na drugi korak.

2. Pozovite Hitnu pomoć

Ukoliko imate nekog pored sebe, recite im da odmah pozovu Hitnu pomoć na 194, a ukoliko ste dami, pozovite Hitnu pomoć nakon što ste ispratili dah i pomeranje grudnog koša i shvatili da ne diše.

3. Dajte 5 spasilačkih udaha

Nagnite detetovu glavu unazad, svojim ustima zatvorite njihova usta, stisnite im nos rukom, a onda dunite pet puta u usta deteta.

Duvanjem u njihova usta dopunjujete nivo kiseonika u njihovoj krvi. Kiseonik koji im dajete može da pomogne detetovim organima da se održe u životu.

4. Izvršite 30 kompresija na grudi

Jednom rukom snažno pritisnite sredinu njihovih grudi tako da grudni koš ide ka unutra, a zatim opustite.

Radeći ove kompresije na grudima, ponašate se kao srce tako što održavate pumpanje krvi i pomažete vitalnim organima da ostanu živi, uključujući i mozakl. Ako ste sitnije građe, ili je dete krupno, možda ćete morati da koristite i dve ruke.

5. Dajte 2 spasilačka udaha

Nastavite sa ciklusima od 30 kompresija grudnog koša i dva udaha za spasavanje dokle god Hitna pomoć ne stigne.

(Yumama)