Mnogi roditelji su burno reagovali na prepruku Američke akademije pedijatra da deca koja imaju vaške treba dozvoliti da idu u školu.. Kolege iz Srbije se nisu složili sa ovim navodima ističući brojne opasnosti koje pomenuti parziti prenose.

U nedavnom izveštaju Američke akademije pedijatara navodi se da deci ne bi trebalo zabraniti pohađanje nastave zbog ovih parazita "s obzirom na nisku zarazu unutar učionica". Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti takođe preporučuju da se učenici koji imaju vaške ne šalju kući i da im se dopusti da se vrate u učionicu dan nakon tretmana lečenja.

Međutim, pedijatri iz Srbije su za Kurir izjavili da je tako nešto krajnje neprihvatljivo.

"Potpuno sam u šoku! Apsolutno ne podržavam kolege iz Amerike! Pitam se koja je sledeća ludost?! Možda će neko da se složi s njima, ali ja ne. Zamislite da pošaljete dete u kolektiv gde neko drugo dete ima vaške? To su sve normalni dečji problemi, ali dete ne treba da ide u kolektiv dok se ne izleči. Ako ide u kolektiv, to znači da će se uvećati broj dece s tim problemom, isto kao i s virusima i bakterijama. Ta gamad živi u kosmatim delovima, taj parazit izaziva svrab" objašnjava  pedijatar dr Tatjana Bjekić.

Ona ističe da svako češanje predstavlja problem zbog oštećenja kože, jer su to ulazna vrata za stafilokok, a kao posledica može da se javi bakterijska infekcija kože. "Lečenje zavisi od gustine kose, kod nekog može da traje tri, a kod nekog sedam dana. Osim češljanja, stavljaju se i sredstva protiv vašiju. Najgore je kad morate da ošišate detetu kosu, to ne treba raditi iz psiholoških razloga."

dete-vaške.jpg
Shutterstock Mama kontroliše glavu ćerke

Pedijatar dr Tomislav Stevanović smatra da su kolege iz Amerike sigurno napravile analizu na velikom uzorku i došle do ovog zaključka, s obzirom na to da su kod njih ovi paraziti veliki problem:

"Moguće da su se pojavili i preparati koji to leče za jedan dan, pa su izneli zaključak da se ne odsustvuje u školi. Kod nas je druga situacija, taj problem nije izražen kao u Americi, ali ipak kod nas deca ne treba da idu u školu. Trebalo bi da se tretiraju i izoluju dok se ne istrebe."

Pedijatar dr Saša Milićević se pita kako su i zašto kolege iz Amerike došle do takve preporuke, koju on lično ne podržava.

"Zašto bismo slali decu s vaškama u kolektiv?! Zašto rizikovati da se prošire i na drugu decu? Ranije se vašljivost dosta teško lečila, danas se brzo leči. Prema vašljivosti ne može da se stekne imunitet. Neshvatljivo je da takva deca pohađaju nastavu ili idu u vrtić! Pa onda mogu i da idu deca koja imaju boginje, šugu, zašto bi onda neka druga oboljenja bila razlog za odsutnost?", navodi dr Milićević i upozarava:

Dr Saša Milićević.jpg
Printskrin, K1 televizija Dr Saša Milićević

"Ranije su mogle da prenesu i neku formu tifusa, danas je to izuzetno retko. Deca češkaju kosu i mogu da naprave infekciju i da nastane stafilokok, da se zbog toga napravi neka lokalna infekcija na površini kože."

Dr Aleksandar Adamović, direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu, kaže da postoje šamponi koji nakon jedne upotrebe ubijaju vaške, kao i da je taj tretman potrebno ponoviti za sedam dana:

" Ranije su kolege iz zavoda u školama vršile preglede i kontrolu dece, a roditelji dece koja su bila vašljva bivali su obavešteni da decu ne šalju u školu. Nastao je problem da li smemo da uđemo u školu, da li smemo da kažemo da neko ima vaške... Doći će nam glave ta zaštita ljudskih prava! Mislim da bi bilo dobro da se ta kontrola vrati u srpske škole."

(Yumama/Kurir)