Mama Sara Regan se šokrala i zabrinula kada je jedna dan kod tada svoje devetomesečne bebe otrkila krv u peleni. U strahu da je njena ćerkica Birdi možda dobila infekciju bubrega, Regan je hitno odvela u bolnicu, gde su je lekari detaljo pregledali i uradili niz analiza. Nakon što su stigli rezultati lekari su joj dijagnostikovali prerani pubertet. "Krv u peleni je zapravo bila prva njena menstruacija. Bili smo u šoku kada smo čuli, jer nismo znali ništa o tome", rekla je mama Sara.

Prema rečima stručnjaka, prerani pubertet je retko stanje kod dece koje uključuje fizičke znake seksualne zrezolsti koji se razvijaju prerano. Pošto je Birdi, koja sada ima nepune tri godine, premala, teško je reći da li ima i neke druge simptome poput promene raspoloženja ili menstrualnih bolova u stomaku.

"Neka deca koja imaju ovakvo stanje mogu rano da dobiju stidne dlačice ili grudi, a Birdi ih nema", kaže njena mama.

Pored Birdi, Sara Regan ima još dvoje dece - Zakarija (10) i Elsi koja je napunila godinu dana.

"Kad je krenula u vrtić, morala sam da objasnim vaspitačicama da se ne uplaše ako najednom vide krv u Birdinoj peleni. To je umelo da bude zamorno, ali s druge strane želim da podignem svest o ovome i da apelujem na druge roditelje da obavezno odvedu dete kod doktora ukoliko primete krv u peleni i da ne pomisle na najgore ako vide", istakla je Sara.

birdi regan.jpg
Screenshot/New York Post/ Birdi Regan kao beba

Malena Birdi na svakih šest meseci mora da uradi novi hormonski test, ultrazvuk i rendgenski snimak kako bi lekari mogli da prate njen razvoj. Njena mama kaže da će, ako lekari procene da devojčica previše brzo napreduje, razmisliti o hormonskim injekcijama koje bi zaustavile da se i drugi simptomi puberteta prerano pojave.

Do sada, devojčica nije dobijala menstruaciju svakog meseca, ali njena mama svakodnevno prati situaciju kako bi mogla da joj bude od pomoći i da ujedno obaveštava doktore o svakoj promeni koja se javi kod devojčice.

"Samo želim da moja ćerka ima uobičajeno detinjstvo. Nadam se da preuranjeni pubertet neće uticati na njen izgled i rast. Ali, ako joj bude bila potrebna hormonska terapija, uradićemo to, samo ne želim da je terapija učini drugačijom", rekla je Sara i dodala da se pored ovih uranjenih simptoma puberteta njena ćerkica ponaša kao i svi njeni vršnjaci:

"Kao i svako drugo dete u njenom uzrastuna je potpuno normalna devojčica i da ne znate koji problem ima po njenom fizičkom izgledu to nikada ne biste mogli ni da naslutite."

Pogledajte video o maloj Birdi:

(Yumama)