Korona virus ponovo je pojačao svoj intenzitet, a broj obolele dece je u poslednje dve nedelje porastao za 15 do 20 odsto. Doktor Saša Milićević otkrio je koji su simptomi na koje roditelji treba da obrate pažnju kada su u pitanju najmađi.

"Simptomi korone kod dece su nespecifični, mogu biti potpuno prikriveni i mogu da liče na simptome obične virusne infekcije. Najčešće se javlja bol u grlu koji je praćen povišenom temperaturom i poremećajem opšteg stanja u vidu malaksalost i lošeg apetita. Javlja se ponekad i dijareja kao i promene koje su karakteristične za druge infekcije poput stomačnog virusa", rekao je doktor Milićević.

Kao što je bilo i u prethodnim talasima ovog virusa, mađu decom su najosetljiviji mališani sa hroničnim oboljenjima, malignim bolestima, gojazna deca ali i pacijenti pod terapijom koja smanjuje imunološke sposobnosti organizma.

Kako doktor Milićević kaže, zaštita od ovog virusa nije laka jer često dolazimo u kontakt sa obolelima, ali evo šta on preporučuje:

"Treba izbegavati skupove gde su ljudi blizu jedan drugog, poput rođendana. Pomaže i ishrana bogata vitaminima dok boravak na planini i moru mnogo doprinose zdravlju", zaključio je doktor Saša Milićević.

dr Saša Milićević
Printskrin, Youtube/K1 Televizija Doktor Saša Milićević

(Yumama/Žena)