Prelepa duga kosa je san svake devojčice, međutim nije sve u izgeldu, treba još od najranijeg uzrasta voditi računa da ostane zdrava i posebnu pažnju posvetiti nezi kose.

Prvo i osnovno pravilo je da kosu nikada ne brišete snažno nakon pranja (kosa se sastoji iz kutikula poređanih jedan preko drugog, koji tako slojeviti zadržavaju vlagu, a snažno tretiranje kose ih otvara, te to rezultira gubitkom vlage, ali i suvom i lomljivom kosom).

Evo još nekoliko važnih saveta o pravilnoj nezi prirodne kose:

Izbegavajte hemikalije

Glava vašeg deteta se još razvija, zato je ne izlažite grubim hemikalijama kao što su preparti za učvršćivanje frizure kao i fenovi za uvijanje i sušenje kose, jer one mogu dovesti do opekotina, a nekada mogu dovesti i do nepopravljive štete. Vaše dete će vrlo verovatno završiti sa slabom i retkom kosom.

Održavajte glavu zdravom

Zdrava glava znači i zdrava kosa, zato koristite uglavnom vodu i kombinaciju ulja za kosu i ši butera kako biste zadržali vlažnost.

Održavajte kosu deteta hidriranom

To isto možete postići već pomenutom kombinacijom ulja i ši butera, ali obazno nakon pranja nanesite balzam(da bi se hidrirala i ishranila).

Devojčica, kosa, frizura, lokne
Shutterstock Devojčica sa uvijenom kosom

Izbegavajte previše čvrste pletenice

Pletenice imaju praktično zaštitnu ulogu, jer krajevi kose tako nisu izloženi elementima koji ih isušuju i lome. Ključ je u tome da ih ne zategnete previše, niti da ih pravite na ivicama, da ne biste izazvali opadanje kose.

Odaberite proizvode specijalno namenjene deci

Dečja glava je veoma osetljiva i još se razvija, te je sklona kožnim stanjima poput ekcema. Iz tog razloga je važno koristiti proizvode koji ne sadrže parabene, sulfate, minerala ulja ni natrijum. Ukoliko i sami održavate prirodnu kosu, ne predlaže se upotreba istih proizvoda, jer proizvodi za odrasle mogu sadržati sastojke u količini koja ne odgovara razvoju detetove kože i glave.

(Yumama)