Osnovci iz Borče koji su se prošle nedelje otrovali na ekskurziji na Zlatiboru su u dobrom stanju. Troje dece je zadržano na bolničkom lečenju u Institutu za majku i dete, a pretpostavlja se da je piletina bila razlog trovanja.

Koji su simptomi trovanja ali i kako prepoznati pokvareno meso, otkrio je pedijatar Saša Milićević gostujući u emisiji "Uranak" na televiziji K1. Kako doktor kaže, na osnovu simptoma koji se navode u medijima, njemu liči da je u pitanju stafilokokno trovanje.

"Videćemo naravno kada budu gotove analize, ali s obzirom na to da su se simptomi brzo pojavili rekao bih da je stafilokoka. Koliko sam razumeo oni su jeli, ušli u autobus i krenuli za Beograd, i tada su počeli da se javljaju simptomi. Stafilokoka je bakterija koja se nalazi na koži i sluznici nosa, i ima u sebi toksin koji može da izazove burnu reakciju u smislu povraćanja, temperature koja ne mora da bude visoka, dijareje, lošeg opšteg stanja... To je upravo ovo što smo mogli da pročitamo u medijima da se dogodilo deci na Zlatiboru", kazao je dr Milićević.

Kako da prepoznamo pokvareno meso?

"Tebalo bi malo više da mirišemo hranu pre nego što počnemo da je jedemo. Svi računamo da je sve uvek čisto i ispravno, ali svi smo bili u situaciji da smo mnogo gladni i onda u fast food-u uzmemo hranu i ne operemo ruke jer želimo brzo da jedemo. U većini slučajeva smo sami krivi. U vrtićima kada se to dogodi, pitanje je da li su mališani oprali ruke, možda su nešto doneli od kuće... Ove situacije su karakterističnije leti. Kada govorimo o piletini, postoji još jedna bakterija, Campylobacter se zove, i za nju treba vremena da se ispolje simptomi, duži je inkubacioni period. Tri sata nakon jela kada se jave simptomi, to mi liči na stafilokoku", kazao je pedijatar, i dodao:

"Nekada postoje ranice na rukama pa se s ruku prenese. Može biti i da je u pitanju hrana - možda je došla zaražena, možda je u distribuciji hrane bio problem. I sama hrana se testira, uradiće se analiza stolice svih mališana da se vidi ima li u stolici nečega. Najvažnije je da su svi dobro jer je reakcija bila eksplozivna pa su se svi uplašili. Jednom mališanu je curila krv iz nosa, i to je baš retko, ali najverovatnije se dogodilo zbog napora od povraćanja pa je došlo do krvarenja iz kapilara. "

Dete, meso, roštilj, devojčica
Shutterstock Devojčica jede meso sa roštilja

Terapija

Doktor objašnjava da terapija koja je potrebna mališanima zavisi od toga o kojoj je bakteriji reč, što će pokazati detaljne analize.

"Ako je salmonela, nije potrebna terapija, jer ona najčešće sama prođe ako su simptomi blaži, naravno. Ako je šigela ili neka druga bakterija koja može da dovede do dehidratacije, onda je najvažnije nadoknaditi tečnost i elektrolite koji se gube povraćanjem ili prolivom. Što je dete manje, veći je procenat vode koji se gubi, pa je to najvažnije. Značajni su i probiotici. Antibiotik se daje samo ako je dete u teškom stanju, i kada je na osnovu analiza krvi ili stolice terapija antibioticima preporučena. Ali, antibiotici se uglavnom ne daju, jer ove tegobe spontano prođu. Bakterije mogu da prodru u krv i da dođe do sepse, i to su najteži oblici", objasnio je doktor Saša.

Dete, dečak, bolnica
Shutterstock Dečak u bolnici

Ishrana

Kada su u pitanju digestivni problemi, ishrana je od ključnog značaja. Pet do sedam dana nakon trovanja ili stomačnog virusa, potrebno je prilagoditi ishranu.

"Deca nemaju apetit dok im je loše i priroda je to tako napravila da se poštedi sluznica organa za varenje. Tada nemamo apetit, ali kada tegobe prođu, dobijemo ga i važno je da na meniju bude blaža hrana. Pirinač, pečeni hleb, banane su dobre. Kuvana hrana ali ne u velikim količinama. Potrebno je vreme da se sluznica oporavi i trovanje je zapravo upala sluznice organa za varenje. Kao kada neko ima upalu pluća, ne bi trebalo da se bavi se sportom odmah nakon završetka bolesti. Potrebno je rasteretiti želudac i creva. Najbolje je jesti kuvanu hranu, jer tako olakšavamo varenje. Najbolje prođu oni koji dobiju običan stomačni virus, imaju dijareju ili povraćaju, može biti i mučnine i malaksalosti i to obično samo prođe, a bakterije su malo upornije. Najgore je kada se ne zna o čemu je reč. Želudačna kiselina uništava najrazličitije klice, ali ne može sve. Termički dobro obrađena hrana uništava sve bakterije. Pokazaće analize, videćemo da li se stafilokoka negde zavukla. Možda su se deca i ranije inficirala pa se tog dana sve manifestovalo", kazao je dr Milićević.

(Yumama)