Ernest Moro bio je pedijatar koji je doneo velika otkrića u lečenju beba. očetkom 20. veka pedijatrija se tek razvijala, pa je smrtnost mališana bila zaista velika. Jedan od glavnih uzročnika smrti bila je dijareja. Doktor Moro uspeo je da pronađe genijalan lek kojim je spasao veliki broj života. Bilo je to otkriće recepta za supu od šargarepe.

Pored toga, ovom doktoru smo danas zahvalni za otkriće Moroov refleksa, za termin "prvi trimestar" u kom je opisao ključne segmente trudnoće, napravio je jednostavan kožni test za tuberkulozu, koji se koristio do 1960. godine a otkrio je i da se dojeni mališani lakše bore protiv bakterija od onih koji su hranjeni na flašicu.

Evo recepta za supu kojom je spasao veliki broj dece:

Potrebno je:

- 500 g šargarepe

- voda

- so

Šargarepa
Shutterstock Šargarepa

Priprema:

Potrebno je dobro očistiti i oprati šargarepe. Nakon toga, kuvajte ih dok ne omekšaju. Ispasirajte šargarepe, i dodajte vodu, tako da ukupna tečnost iznosi oko 1 litar.

Ispostavilo se da ova supa zaustavlja dijareju, čak i njen najgori oblik. Ovim receptom doktor je spasao više hiljada dece. Kasnije, studije su pokazale da oligosaharidi iz supe od šargarepe sprečajavu bakterije da se vežu za zidove intestinalnog trakta, te se na taj način dijareja zaustavlja. Kasnije, supa je zamenjena lekovima i antibioticima.

(Yumama)