Velika je zabrinutost roditelja zbog pojave dečijih glista u beogratskim vrtićima. Povlače se zdrava deca da se izbegne zaraza, a roditelji čija deca imaju pomenutog parazita nisu sigurni kako da se ponašaju da ga ne bi dobili ostali članovi porodice. Dr Jelena Divčić, specijalista pedijatrije, govorila za "Redakciju" na TV Kuriru upravo na ovu temu.

"Postoje velike i male gliste. Uglavnom, unose se preko prljavih ruku, koja na razne načine dođu do usta, uglavnom neadekvatnom higijenom ruku. Način na koji primetimo da je dete zaraženo je tako što se ono budi noću češće nego inače, češe se u predelu guze, stomak je nadut, ili se žali na bolove u stomaku. Ovo su neki od prvih pokazatelja", kaže Divčić i dodaje:

"To su male dečje gliste veličine nekoliko milimetara, a u stolici se mogu primetiti kao končići, dok su u predelu anusa sitna jajašca koja ukazuju na ovu pojavu. Uradi se perianalni otisak, a pre toga ne prati dete 24 časa da se može videti da li su gliste prisutne, ili ne."

dr divčić.jpg
Screenshot/TV Kurir/Redakcija Dr Jelena Divčić

Ona ipak savetuje roditelje da deca koja imaju dečije gliste ne idu u kolektive dve do tri nedelje, i da se dezinfikuju sve površine u kući, uključujući i posteljinu, navlake koje dete koristi. Važna je, prema njenim rečima, pojačana higijena svega, a ukoliko roditelji nisu vodili brigu o dečijoj higijeni adekvatno, da sada posebno obrate malo više pažnje i pored pranja ruku deteta u trajanju od 3-4 minuta sapunom, a nakon toga obavezno prskati ruke dezinfekcionim sredstvom.

"Pored higijene tu je i ishrana koju treba korigovati u vidu dijete sa smanjenim unosima šećera i ugljenih hidrata, a roditelji i deca dobijaju terapiju u vidu tableta koje se piju neko vreme u savetu sa pedijatrom. Terapija se obustavlja i ukoliko je potrebno ponavlja na 15. dana", naglasila je dr Divić.

(Yumama/TV Kurir)