Virusi i stomačne infekcije zavladali su u kolektivima, škole i vrtići su prazni a čekaonice u domovima zdravlja prepune. Iako lekari tvrde da je to uobičajeno za ovaj period godine, roditelji se ipak hvataju za glavu od muke. Pored korona virusa koji već nekoliko godina ne izlazi iz populacije, stigle su i druge virusne i bakterijske infekcije.

Da je situacija zabrinula i nastavni kadar i vaspitače, govori i to što mnoge učiteljice na Vajber grupama upozoravaju roditelje da bolesnu decu ne šalju u kolektiv.

"Molim vas, ukoliko vaše dete ima bilo kakve simptome respiratorne infekcije, ukoliko mu curi nos, kašlje, ima temperaturu, povraća i slično, nemojte ga slati na nastavu. Dete odvedite lekaru ili ga ostavite da se odmori kod kuće dok ne bude potpuno zdravo", glasi poruka jedne učiteljice iz Beograda, a dodala je i da se virus koji vlada lako i brzo širi, te da je iz tog razloga potrebno reagovati i na najblaži simptom.

Pedijatar dr Saša Milićević objašnjava da trenutno vladaju dve vrste virusa među decom - respiratorni i stomačni.

"Svemu tome doprineli su odmori i povratak u kolektiv, odnosno razmenjivanje klica među decom. Trenutno ima dosta dece sa simptomima kao što su kašljanje, kijanje, temperatura, curenje iz nosa, konjuktivitis, odnosno crvenih očiju, gubitak apitetita i loše opšte stanje. Imamo i drugu vrstu virusa koji su prisutni, a to su adenovirus i rotovirus. Oni kao simptome daju dijareju, povraćanje, bol u stomaku, malaksalost. Povećan je i broj dece s varičelom, one se obično javljaju na jesen i zimu, ali nije ništa dramatično. One jesu zarazne, ali manje od morbila", naveo je dr Milićević.

Kašalj, dete
Shutterstock Dete kašlje

On ističe i da vrtićka deca češće imaju stomačne viruse, a školska respiratorne infekcije.

"Ima i dosta dece sa alergijama, kod koje se javlja curenje iz nosa, kijanje, noćni kašalj, sviranje u plućima. Što se tiče kovida, među decom je situacija trenutno mirna, ali primećujem postkovid simptome kod mnoge dece, pa čak i onih koji su imali blaži oblik virusa. Kod neke dece je prisutno zamaranje, malaksalost, ubrzan rad srca, dug i uporan kašalj", istakao je dr Milićević.

dr Saša Milićević
Printskrin, Youtube/K1 Televizija Pedijatar Saša Milićević

(Yumama/Kurir)