Geni koje dobijamo od roditelja određuju naš izgled, naše karakteristike, ali i našu inteligenciju, a da li oni, i na koji način utiču i na izgled našeg tela. Šta ako je otac krupniji, a majka sitnija, od koga će dete u tom slučaju da dobije građu, i zavisi li to od gena? Evo šta kažu istraživanja.

Iako geni mogu da odrede do 80 odsto vaše težine i oblika tela, okruženje i lični izbor i dalje igraju značajnu ulogu. Dakle, čak iako ste isti kao vaša majka na starim porodičnim slikama, to ne znači da ćete u srednje godine ući sa istom građom tela.

Istraživanje sprovedeno na jednojajčanim blizancima pokazalo je da su geni prilično važni za određivanje građe tela i visinu u odrasloj dobi, ali nova istraživanja otkrivaju nijansiraniji pogled. Ispostavilo se da su neki aspekti građe bliže povezani sa genima od drugih. Način na koji razvijate mišićnu masu je nasledna osobina. Iako su vam potrebni treninzi da izgradite mišićnu masu, ljudima koji su nasledili 'mišićaste' gene, potrebno je mnogo manje vežbanja od drugih da bi bili u top formi.

Sa druge strane, tela u obliku jabuke su više povezana sa genetikom nego kruškolika i mršava tela. Neki spekulišu da je to zato što i od oca nasleđujemo gen, a muškarci obično skladište višak kilograma u svojim crevima. Dakle, ako i vaša majka ima stomačić, to bi moglo da poveća šansu da imate telo oblika jabuke.

"Polovinu gena nasleđujemo od majke, a polovinu od oca, tako da ste mešavina. Možete da imate nesreću i da dobijete najgoru moguću kombinaciju od oba roditelja, ili da imate sreće i da dobijete najbolju", kaže profesor medicine sa Harvarda, C. Ronald Kan.

Mama, tata, dete, beba, porodica
Shutterstock Mama i tata uče bebu da govori

Novo istraživanje je otkrilo i gen koji može da utiče na to koliko jedete. To je gen koji je umešan u regulisanje obima struka, a takođe je uključen i u funkciju mozga i povezan je sa zavisnošću kao što je alkoholizam. Naučnici veruju da ovaj gen, koji nosi oko 20 odsto ljudi, može da izazove prejedanje, što bi moglo da objasni zašto gojaznost ima tendenciju da se javlja u porodicama na isti način, kao i isti oblici tela.

"Što više kilograma izgubite, vaše telo će da radi na tome da ih nadoknadi. Postajete gladniji, a vaš metabolizam postaje efikasniji. Sve više počinjete da žudite za hranom, i takvom nagonu je veoma teško odoleti", objašnjavaju stručnjaci.

Restoran, deca, hrana
Shutterstock Porodica na ručku u restoranu

Međutim, treba da znate i koliko god da geni imaju uticaj na građu vašeg tela, ishrana i vežbanje su glavni za njihovo oblikovanje. Tako da, ukoliko niste zadovoljni onim što ste nasledili, možete uticati na to da radom i disciplinom dovedete telo što bolji izgled.

"Bez obzira na to kakvi su vaši geni ili okruženje, ne možete se ugojiti osim ako ne unosite više kalorija nego što trošite", kažu stručnjaci.

Drugim rečima, iako možda nećete moći da promenite svoj oblika jabuke, svakako je u vašoj moći da budete najzdravija i najsposobnija moguća jabuka.

(Yumama)