Svaki roditelj zna da ga najviše uplaši kada čuje detetove bolne krike u toku noći. To se obično dešava kada deca osete veliku nelagodu, a najčešće je znak bola u ušima ili zubima. Na roditeljima je da se ne ljute na njih zbog buđenja već da odmah shvate da im dete signalizira da nešto nije u redu, i da se potrude da mu pomognu.

Ako je u pitanju infekcija ušiju, ležanje povećava pritisak nakupljene tečnosti i povećava bol. Ako je dete imalo slinice u nosu ili je kijalo, postoji velika šansa da bi to mogao biti razlog plača.

Kada je u pitanju nicanje zuba, kriv je hormon. Hormon rasta se oslobađa ubrzo nakon što dete zaspi, zbog čega nicanje zuba može da ometa san deteta. Nelagoda od nicanja zuba može probuditi i najbolje spavače. Simptomi koji takođe otkrivaju da su zubi razlog buđenja i plača su: balavljenje, otečeni desni i pojačano grickanje.

Kako da pomognem detetu?

Kada mislite da vaše dete ima neke bolove, dajte mu lek protiv bolova. Paracetamol i Brufen mogu da budu od pomoći kada je nervozno ili oseća neprijatnost.

"Ako vaše dete počne da se opušta kada mu date lek za bol (potrebno je oko 20 minuta), možete ga vratiti na spavanje bez muke. Ako je i dalje uznemireno, pokušajte malo da ga ljuljate", kaže konsultant za spavanje.

Beba, zatvor, plač
Shutterstock Beba plače

(Yumama)