Deca često ne znaju da objasne šta im je potrebno pa od siline nabujalih emocija dođe do besa koji roditeljima nikada nije prijatan. Dovijaju se na razne načine kako bi udovoljili svojim malim ljudima, ali nekada ni sami ne znaju šta da urade kako bi smirili dete.

Situacije su brojne, a najneprijatnije su sigurno one koje se dešavaju među ljudima. Međutim, nemojte da mislite da je samo vaše dete 'đavo', svi su. Psihološkinja Dona Kameron otkrila je 4 najčešća izliva besa, ali i načine koji mogu da vam pomognu da ih prevaziđete.

Premor

Prvi bes na koji treba da obratite pažnju je premor. Ako je vaše dete preskočilo dremku ili nije dobro spavalo, tu sva racionalnost nestaje. Ovo je vrsta besa u kojoj mališani počinju da mrze omiljenu hranu, igračke i sve što dobro znate da vole.

Najbolja metoda da prevaziđete ovo je 'planirano ignorisanje', tačnije da ne obraćate pažnju na njegovo ponašanje.

"U ovom stanju, vaše dete nema um ili moć da sluša bilo koju reč. U stvari, sve što kažete ili pokušate će ga još više frustrirati", rekla je Dona, i predložila da umesto da objašnjavate pokušate da smirite dete i da mu skrenete pažnju muzikom ili igračkom, a zatim mu ponudite veliki zagrljaj kada se smiri.

Glad

Bez obzira koliko godina imate, sigurno ste iskusili bes gladi. Nažalost, kada su u pitanju mališani koji pređu prag gladi, često će odbiti da jedu bilo šta.

Umesto da im date jogurt ili nešto što ste vi planirali, pitajte dete šta bi radije jelo kako bi osetilo uzbuđenje zbog mogućnosti da jede šta želi. Takođe, možete da pokušate da ga pustite da se hrani samo ili, ako i dalje odbija, pokušajte sat vremena kasnije.

Dete, mama, kupovina, bes
Shutterstock Mama grdi ćerku

Neće da sluša

Ponekad nije važno šta radite, vaše dete jednostavno neće da vas sluša. Međutim, pomeranje granica i izazivanje besa nisu oblik lošeg ponašanja, to je način da mališani iskažu svoje potrebe, objasnio je stručnjak.

"Oni su potpuno normalni i govore o nesposobnosti vašeg deteta da saopšti svoje frustracije i potrebe u tom ranom periodu", kaže Dona.

Obzirom na te poznate linjenice, trebalo bi da postavite čvrste posledice ako vas ne posluša.

"Ponovite zadatak još jednom i objasnite ishod ako ga ne obavi", predložila je, i objasnila da to neće pomoći samo kod napada besa, već će pomoći i da dete bolje donosi odluke.

Želim, želim, želim

Izlivi besa u kojim vaš mališan želi novu igračku u supermarketu ili omiljeno ćebe svog brata ili sestre, često mogu biti najagresivniji. Ali umesto da im popustite, trebalo bi da ostanete pri svom stavu, čak i ako to znači da će bes trajati neko vreme.

"Deca su veoma pametna i brzo će naučiti da raspoznaju raspoloženje svojih roditelja i šta treba da urade kako bi ih ganuli do tačke preloma da im odobre to što žele", rekla je psihološkinja.

(Yumama)