Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako sprečiti krivljenje vrata kod dece zbog gledanja u telefon

Deca sve češće krive vrat i kičmu dok koriste telefone i druge ekrane, te mogu nastati ozbiljni deformiteti. Zato izdvajamo tri jednostavna načina da sprečite krivljenje i naučite dete da drži pravilan položaj.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Vaše dete je na kauču, leži sa telefonom ili tabletom u rukama i neprestano drži iskrivljen vrat. Da, ova slika je svim roditeljima poznata.

I pre pandemije deca su provodila oko 33 sata nedeljno koristeći različite ekrane, što je jedna studija pokazala. Ova pozicija, u kojoj je glava skroz iskrivljena nadole je postala eci prirodna. 

Navika se može zadržati jako dugo, čak i tokom celog života, te je mnogo važno sprečiti ovaj loš položaj.

Izdvajamo tri načina za jačanje mišića vrata kod deteta.

1. Započnite dan vežbama

Potrebno je svega pet minuta ujutru kada ustanete. Stanite u položaj na kolenima i rukama postavljenim paralelno. Istežite kičmu zajedno sa vratom i glavom na gore, a potom na obrnutu stranu. Možete se igrati - nosom pravite krugove po zidu dok stojite, ili pak dok ležite crtajte ih na plafonu.

Povezane vesti

2. Prilagodite položaj

Kada dete koristi telefon ili tablet, objasnite da treba telefon da približi glavi, a ne glavu telefonu. Pokažite na primeru kako to da uradi. Ako sedi za stolom, neka monitor bude u visini očiju, a tastatura i laktovi da budu postavljeni ravno. Stopala neka budu postavljena ravno na pod. Promenama navika u svakodnevnim položajima je zaista potrebno dosta vremena i strpljenja. Imajte to na umu.

3. Vežbajte pravilno sedenje

Većina stolica nije prilagođena deci svojom visinom. Zato pokušajte da ih prilagodite tako da im odgovaraju. Kičma će tada lakše da se postavi u prirodnu poziciju. Možete detetu i sami dati primer kako da sedi da prednjem delu stolice i tako opusti ramena.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica