Usled nedovoljne fizičke aktivnosti i nepravilnog sedenja i držanja tela, deformiteti kičme su danas prisutni kod velikog broja dece u Srbiji. Jedan od najkomplikovanijih deformiteta je skolioza, koja se, ukoliko se ne leči na pravi način i u pravo vreme, mora rešavati operativnim putem. Da bi se to izbeglo, važno je na vreme postaviti dijagnozu kod deteta, a zatim, u skladu sa stepenom deformiteta i uzrastom, pristupiti posebnim metodama lečenja. Na ovu temu razgovarali smo sa Nikolom Jevtićem, diplomiranim kineziterapeutom i internacionalnim Šrot instruktorom, i diplomiranim inženjerom Ljubomirom Matićem, internacionalnim instruktorom za izradu 3D midera i predavačem protetike i ortotike. 

Šta je skolioza i zbog čega nastaje? 

Skoliozi je deformitet koji dovodi do krivljenja kičme u sve tri ravni. Zbog svoje prirode, korekcija ovog deformiteta je dosta složena i zbog toga se skolioza smatra najkomplikovanijim deformitetom kičmenog stuba. Imamo više tipova skolioze, ali najzastupljenija je idiopatska skolioza, a to je tip skolioze za koji ne znamo uzrok nastanka, tačnije etiologija je nepoznata. 

Koji je kritičan period za pojavu ovog deformiteta kičme i kako roditelji mogu da uoče prve simptome?

Idiopatska skolioza se najčešće javlja u predpubertetskom i pubertetskom periodu, usled naglog rasta i razvoja. Najkritičniji period kod devojčica je šest meseci pre prve menstruacije i godinu dana nakon toga. Čest problem sa kojim se susrećemo je kasna detekcija skolioze jer roditelji ne primete na vreme promene koje se dešavaju - deca u ovom periodu samostalno održavaju higijenu, te mame i tate nemaju priliku da decu vide bez odeće. Ukoliko roditelji zapaze da je detetu jedno rame u višem nivou u odnosu na drugo, ne mora da znači da je u pitanju skolioza, već je to za roditelja znak da treba da se obrati stručnom licu koje će izvršiti dijagnostiku i utvrditi da li postoji ozbiljan problem ili ne. U ranoj dijagnostici veliku ulogu takođe imaju i sportski treneri i profesori fizičkog vaspitanja, koji veoma lako mogu da uoče eventualne promene koje ukazuju na postojanje skolioze i upute roditelja da se obrati stručnom licu - lekaru. 

Kome se obratiti i koje preglede obaviti kako bi se postavila dijagnoza?

Kako bi se sa sigurnošću dijagnostikovala skolioza, potrebno je, na zahtev lekara, odraditi RTG snimak. Samim tim se može utvrditi i stepen krivine, a takođe i lokalizacija krivine. Pored stepena krivine, koji se zapravo zove Cobb-ov ugao, na snimku se posmatra još dosta parametara koji definišu sam deformitet. Krivine koje su veće od 10° se smatraju skoliozom, dok manje krivine predstavljaju skoliotično loše držanje. 

Kada je neophodna operacija?

Prilikom tretmana za krivine koje su između 10° i 25° preporuka jeste primena specifičnih vežbi za skoliozu, dok kod krivina koje su između 25° i 50° preporuka jeste, pored vežbi, uključiti i pomoćno ortopedsko pomagalo – miderZa krivine koje su veće od 50° preporuka je operacija.

Skolioza nosi sa sobom projne posledice, tako da se nemožemo bazirati samo na kičmeni stub i na stepene koji su navedeni u tekstu, kod dece sa ovim problemom je pomerena statika tela, a takođe se javljaju i određene promene na trupu koje su posledica pomerenja kičmenog stuba. Tako se vrlo lako mogu primetiti rebra koja su više izbačena na jednoj strani u odnosu na drugu, što sve utiče na smanjenje samopouzdanja i uzrokuje generalno emotivnu nestabilnost. To je razlog zašto se prilikom samog tretmana ne treba bazirati samo na jedan od navedenih parametara, a to najčešće budu stepeni krivine na koji roditelji najviše obraćaju pažnju. Zapravo, veoma je važno opšte stanje deteta. 


Neoperativno lečenje skolioze, Foto: Privatna arhiva

Koji je najefikasniji neoperativni vid lečenja?

Neoperativni vid lečenja skolioze koji se pokazao kao najbolji jeste primena Šrot (Schroth) metode i 3D midera. Šrot metodom se postiže korekcija posturalnog statusa i kičmenog stuba u sve tri ravni. Ovo metoda potiče iz Nemačke i iza sebe ima naučne dokaze koji potvrđuju uspešnost ove metode na zaustavljanje skolioze i na njenu korekciju.

Sve više dece iz inostranstva dolazi u Srbiju na lečenje

U proteklih pola godine oko 30 mladih iz inostranstva je došlo u Srbiju kako bi pristupilo tretmanima i izradi midera. Kvalitet tretmana i midera u Srbiji ne izostaje u odnosu na zemlju porekla, Nemačku. Srbija je definitivno zemlja velikih stručnjaka iz ove oblasti, velike su šanse da u budućnosti pored Nemačke i naša zemlja bude jedna od vodećih u svetu za neoperativno lečenje skolioze.

Primena midera se preporučuje u periodu naglog rasta i razvoja kako bi se stanje stabilizovalo i kontrolisalo. Uzajamnim delovanjem Šrot vežbi i trodimenzionalnog midera se postižu najefikasniji rezultati u zaustavljanju daljeg krivljenja i smanjenju postojeće krivine. Šrot metodom se pre svega deluje na promenu kliničke slike, odnosno na promenu statike tela i oblika grudnog koša, poziciju karlice i ramena, a samim tim i na sam kičmeni stub. Zato se ova metoda i smatra kompletnom, jer se pravilnom primenom ovog vida tretmana deluje i na kliničku i na radiološku sliku, a samim tim, kada dete vidi promene na telu, dolazi do psihičkog jačanja deteta i rasta samopouzdanja. Zato često čujemo od Šrot terapeuta da se ovom metodomtretira osoba i kompletno njeno stanje, a ne samo kičmeni stub ili postura tela.

Da li je deci u Srbiji dostupan ovaj vid lečenja?

Pre pet godina, Šrot tretmani su bili dostupni samo u Nemačkoj, međutim, za kratko vreme se situacija znatno promenila. Srbija je definitivno zemlja velikih stručnjaka iz ove oblasti i svake godine se broj edukovanih Šrot terapeuta povećava. Kvalitet rada u našoj zemlji ne zaostaje u odnosu na zemlju porekla, što nam potvrđuje i činjenica da sve više ljudi iz inostranstva dolazi u Srbiju na lečenje.


Foto: Privatna arhiva

Šta kada se problem ustanovi nakon puberteta?

Ukoliko se problem ustanovi nakon završenog rasta i razvoja, cilj samog tretmana je nešto drugačiji. Kod odraslih osoba preporuka jeste primena Šrot vežbi radi poboljšanja kvaliteta života, smanjenja eventualnih bolova, povećavanja fleksibilnosti kičme čime se obezbedjuje olakšano obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Kod odraslih osoba nije neophodno nosenje midera osim u slučaju prisustva velikih bolova i degenerativnih promena koje dovode do nestabilnosti kičmenog stuba i mogućnost ponovnog krivljenja, u tom slučaju primenu midera preporučuje lekar.

Nikola Jevtić je diplomirani kineziterapeut i internacionalni Schroth instruktor sertifikovan od strane Spine-Concept-Sobernheim nemačkog instituta i Asklepios klinike. Schroth edukaciju trenutno sprovodi u osam zemalja, a ujedno je osnivač programa za intenzivni tretman osoba koje imaju problem deformiteta kičmenog stuba pod nazivom "Schroth kamp", koji se takođe sprovodi u više zemalja, među kojima su Amerika i Kanada. Takođe, Nikola je već dve godine asistent na Kineziološkom fakultetu u Splitu, na predmetu kineziterapija. 

Ljubomir Matić je diplomirani inženjer protetike i ortotike, sertifikovan od strane Mahidol univerziteta, i internacionalni instruktor i predavač protetike i ortotike, sertifikovan od strane internacionalnog udruženja za protetiku i ortotiku, u saradnji sa Asklepios klinikom iz Nemačke. Zvanje inženjera protetike i ortotike na nivou kategorije 1 (predavač/instruktor) je stekao 2017. godine i od tada neprekidno sprovodi edukaciju izrade individualnih ortopedskih pomagala po najvišem standardu, u više od šest zemalja, među kojima je Turska, Ukrajina i Kina.