Tokom jeseni i zime, deca se u školi i vrtiću vrlo često razbole. Kašalj, kijavica, zapušen nosić su gotovo redovna pojava. Doktorka Mona Amin, mama i pedijatar, ispričala je iz iskustva savete koje uvek daje roditeljima.

"Kao pedijatar i mama jednog deteta, svesna sam koliko je teško kada se ono razboli. Uvek želimo da nam dete bude zdravo i srećno tokom detinjstva, ali su kašljanje i kijanje česta pojava.

Imunitet je veoma važan u zaštiti od virusa i prehlade. Svako od nas želi da mu dete bude zdravo. Ipak, prehladice i virusi su neminovni u nekom momentu. A kako dete da vam ostane zdravo tokom sezone virusa? Ovo su moji saveti roditeljima.

1. Higijena je važna

Najbolji korak u sprečavanju kontakta deteta sa virusom jeste da ga naučite da redovno pere ruke i to: posle igre, pre jela, posle korišćenja toaleta, kada god su one vidno prljave. Ovako ćete sprečiti širenje virusa i bolesti. Kada kija ili kašlje, naučite dete da usta i nos prekrije rukom ili laktom.

2. Fokusirajte se na dobar imunitet

Moramo da stavimo akcenat na kvalitetan san, na dobru ishranu, koja uključuje voće i povrće, da se potrudimo da smanjimo stres kod deteta i da ga podstičemo da bude fizički aktivno. Ne zaboravite da idete napolje sa detetom zbog vitamina D, koji je neizmerno važan za imunitet.

3. Ne preskačite vakcine

Vakcine jačaju naš imuni sistem i bore se protiv raznih bolesti. One ne zamenjuju naš imunitet u borbi protiv bolesti, one ga, zapravo, jačaju.

4.. Obezbedite osnovne lekove

Kada je dete bolesno, poslednje što želite jeste da u 2 sata posle ponoći tražite apoteku koja radi. Zato uvek imajte u kući sirup za kašalj, med, nešto za temperaturu, prilagođeno deci.

5. Ako je bolesno, neka ostane kod kuće

Svesna sam da je teško kada su deca bolesna. Ostajanje kod kuće nije samo da se drugi ne bi razboleli, već i da bi se dete samo lakše oporavilo. Svi mi nekad pošaljemo dete u školu previše rano. Njegov imunitet je još narušen, pa vrlo lako može opet da uhvati neki virus. A imajte na umu da detetu nije nimalo lako da sedi tako bolesno i slinavo na časovima.

Želim vam svima zdravu sezonu virusa,punu smeha i radosti, a sa mnogo manje kašlja i zapušenih nosića!"

izvor: yumama