Kada se dete razboli, obično tada izgubi apetit. Ipak, ako ishrana nije adekvatna, to će telo mnogo teže uspeti da se izbori sa infekcijom.

Da bi se imunitet ojačao i vratio u normalu, važno je da detetu pružite kvalitetnu ishranu, ali i da izbegavate onu koja ne deluje povoljno u tom trenutku.

Šta dete treba da jede kada se razboli?

1. Ječmena voda

Pogodna je za decu koja imaju više od šest meseci, a odličan je lek kada dete ima temperaturu, kada je prehlađeno i kašlje.

2. Kaša od jabuka

Izblendirana jabuka se vrlo lako vari, a odlično hidrira detetov organizam. Pošto može da nadomesti tečnost u organizmu, on a se preporučuje prilikom prehlade i kašlja.

3. Pirinčana voda

Pirinčana voda se preporučuje kao odlično sredstvo za jačanje imuniteta, a detetu pomaže da se izbori sa svakom vrstom infekcije.

4. Slatki krompir

Slatki krompir je prepun nutrijenata i jača imuni sistem. On telu pomaže u stvaranju belih krvnih zrnaca.

5. Šargarepa

Šargarepa ima lekovita svojstva, a njeno uvođenje u ishranu jača imunitet i pomaže u borbi sa virusima i bakterijama.

6. Nar

Nar je prepun antioksidanata koji pomažu u borbi protiv prehlade. Soku od nara možete dodati malo sušenog đumbira, što će biti odličan lek za prehladu i kašalj.

Koju hranu dete treba da izbegava kada je prehlađeno?

1. Rafinisani šećeri i zaslađivači

Previše šećera nije dobro za bebe i decu, a kada su prehlađeni, tada posebno treba da izbegavate.

2. Suvo vože i orašasti plodovi

Detetu može biti veoma teško da žvaće i proguta ove namirnice kada je prehlađeno i kada ga boli grlo. Postoji opasnost da neće lepo progutati, a potom može doći do gušenja. Samo iz tog razloga bi ovo trebalo da izbegavate tada.

3. Začinjena i masna hrana

Začinjena i masna hrana može iritirati grlo i pogoršati kašalj i prehladu. Zato nije najbolja opcija da to dajete detetu koje je prehlađeno.

izvor: yumama