Kraj leta i početak jeseni uvek sa sobom nosi razne viruse, naročito među decom. Tu je i alergija na ambroziju, ali i mnogo drugih razloga za kašalj.

Znamo koliko je teško slušati dete kako kašlje i muči se. Zato izdvajamo prirodne načine da ublažite kašalj kod mališana.

1. Med

Studije su pokazale da je med bolji i od lekova za kašalj i pre pomogne bolesnom mališanu. Ipak, nemojte ga davati detetu mlađem od godinu dana, jer postoji opasnost od botulizma.

2. Pileća supica

Ovo je stari savet, ali jedan od najkorisnijih. Pileća supica ima antiupalno dejstvo. Toplota dodatno pomaže da se oslobodi šlajma i da se pročiste disajni putevi.

3. Vrući ili hladni napici

Vrući ili veoma hladni napici su odličan lek, jer čiste grlo od šlajma i olakšavaju pritisak u grlu. Uz to, tečnost pomaže kada je grlo suvo i održava dete hidriranim. Predlog je voda ili čaj.

4. Grgutanje slanom vodom

Ovo je jedan od najčešćih lekova koji bake preporučuju. Ubacite pola kašičice u vodu i recite detetu da to grguće. Preporučuje kod starije dece, jer će ona znati da pljunu, a ne progutaju vodu nakon toga.

5. Podignuto uzglavlje

Dodajte još jedan jastuk dok dete spava, kako bi se otvorili disajni putevi.

6. Beli luk

Svi znamo kolike su njegove prednosti, a glavna uloga mu je u borbi protiv virusa i bakterija. Zato reporučujemo da iscedite malo soka iz luka i da to pomešate sa toplom vodom. Time ispirajte grlo detetu.