Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi kalendar vakcinacije u Srbiji

Upoznajte se sa novim načinom imunizacije najmlađih u našoj zemlji, koja, između ostalog, podrazumeva uvođenje takozvane petovalentne vakcine.

  Izvor: Foto: Shutterstock


Od 1. januara 2014. godine, zaštita novorođene dece vakcinacijom obavlja se po novom kalendaru imunizacije, u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji.


Dosadašnje vrste vakcina, koje su deca primala u prvoj godini života, zamenjuje kombinovana, takozvana petovalentna vakcina. Na tržištu Srbije, u apotekama, ta vakcina je dostupna već deset godina. Roditelji su je na osnovu predloga pedijatara ili na sopstveni zahtev kupovali, a potom odnosili u dom zdravlja, gde je davana deci. Međutim, od ove godine, taj - ne mali novčani izdatak (oko 3.500 dinara), samo je za jednu od tri doze vakcine besplatan, jer se finansira sredstvima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO). Inače, preporuke Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut", godinama su bile da se vakcina kao osetljiv preparat premesti iz apoteka u domove zdravlja, kako bi se čuvala u odgovarajućim uslovima, što je garancija da će svako dete da primi kvalitetnu zaštitu.

U čemu je tačno razlika kada je u pitanju petovalentna vakcina?

- Kombinovana, takozvana petovalentna vakcina zamenjuje dosadašnje vrste vakcina koje su deca primala u prvoj godini života. U pitanju je vakcina protiv pet bolesti: difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i oboljenja izazvanog bakterijom Haemophilus influenzae tip b (Hemofilus influence), ili skraćeno - Hib.

Kombinovane vakcine spadaju u kategoriju manje reaktogenih vakcina - mogu da uzrokuju lokalne reakcije na mestu uboda ili povišenu temperaturu, ali znatno ređe u odnosu na vakcine koje su do sada primenjivane

Kombinovane vakcine su stvar tehnološkog napretka u proizvodnji. Spadaju u kategoriju manje reaktogenih vakcina - mogu da uzrokuju lokalne reakcije na mestu uboda ili povišenu temperaturu, ali znatno ređe u odnosu na vakcine koje su do sada primenjivane - kaže dr Goranka Lončarević, specijalista epidemiolog, šef Odseka za imunizaciju Instituta za javno zdravlje Srbije. Kod petovalentne vakcine, deca imaju jedan ubod, obično na spoljašnjoj gornjoj strani natkolenice (bedreni deo) - umesto, kako se do ove godine davalo - u jednu ručicu jedna doza, u drugu druga doza, a dete je pilo i po dve kapi vakcine protiv dečje paralize.


Prvu dozu vakcine beba dobija sa navršena dva meseca života, a potom u razmaku od šest nedelja, sa navršena tri i po i pet meseci.


Već je navedeno da je kombinovana petovalentna vakcina manje reaktogena u odnosu na pojedinačne vrste vakcina, i to je jedna od njenih prednosti. Posebno kada se poredi sa DTP vakcinom (protiv difterije, tetanusa i pertusisa - velikog kašlja), koja je zbog komponente velikog kašlja bila kod manjeg broja dece razlog povišene temperature, febrilnih konvulzija (frasa) ili neutešnog, vrištećeg plača - napominje dr Lončarević.

Šta pokazuju iskustva?

- Podaci u našoj zemlji, kojima raspolažemo, pokazuju da je broj neželjenih reakcija na kombinovane petovalentne vakcine minimalan (crvenilo i otok na mestu uboda ili povišena temperatura), odnosno da se češće beleže u drugoj godini života, kada deca primaju revakcinaciju.

Kakva je situacija u ostalim evropskim zemljama?

- Skoro sve zemlje Evrope su uvele kombinovane vakcine u svoj kalendar obaveznih imunizacija. Pored petovalentne, imaju i šestovalentnu, koja u sastavu ima i vakcinu protiv hepatitisa B. U najavi su i sedmovalentne... to je taj neki trend tehnološkog razvoja vakcina. Zbog slabe reaktogenosti, ova vakcina je u prednosti u odnosu na pojedinačne vakcine, ali ono što je važno - imunološki odgovor (zaštita) koji se njima postiže je nešto slabiji i kraće traje. Upravo zbog toga je u drugoj godini života neophodna revakcinacija.


Novina je i pneumokokna vakcina. Kome je ona namenjena?

- Pneumokokna vakcina nije predviđena za svu decu, već samo za onu koja su pod rizikom - prema kliničkim indikacijama kao što su nedostatak slezine, hronične plućne i kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest, hronično oboljenje jetre i bubrega, transplantacija tkiva i organa, simptomatska i asimptomatska HIV infekcija, maligna oboljenja, ugradnja kohlearnog implantata, utvrđena stanja oslabljenog imuniteta... Dakle, u svim slučajevima kada bakterija Streptococcus pneumoniae (Streptokokus pneumonije) - Pneumokok, u uzrastu od drugog meseca života pa do pet godina uzrokuje težu kliničku sliku. Ova vakcina se daje od navršena dva meseca, i to u tri doze, a već se primenjuje od 18. novembra 2013. godine. Njenu primenu određuje izabrani pedijatar - na osnovu podataka o detetu, kojima raspolaže u medicinskoj dokumentaciji.


Tekst: Mirjana Ajbl

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica