Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Robot MEDi ublažava strah od vakcine

Zdravstveni radnici u Kanadi imaju novi način za ublažavanje straha od igle – robot MEDi je programiran tako da decu pozdravlja sa “baci pet”, prikuplja igračke iz fioke i postavlja pitanja poput “Da li volite filmove?”.

 Izvor: Foto: Youtube


Studija, objavljena u junskom izdanju časopisa "Vaccine", otkrila je da deca koja rade sa MEDi robotom znatno bolje podnose bol pri dobijanju vakcine protiv gripa.

"To je prvi robot koji pomaže deci da se lakše nose sa bolnim medicinskim procedurama", navodi Tanja Beran, profesor zdravstvenih nauka na Univerzitetu u Kalgariju i glavni istraživač studije, koja je sprovedena u dečjoj bolnici u Alberti. Istraživanja pokazuju da će deca koja dožive patnju u medicinskom okruženju, verovatno biti manje naklonjena zdravstvenoj nezi u kasnijoj dobi, pa je, kako ističe profesorka, jako važno pronaći način da se smanji bol tokom pedijatrijske nege.


U istraživanju je učestvovalo 57 dečaka i devojčica, uzrasta od četiri do devet godina, koji su imali strah od igle, a mnogi od njih su imali hronične bolesti, pa su u bolnici bili od ranije. Većina mališana je povraćala ili se onesvešćivala pri dobijanju vakcine, pa je stoga bila potrebna asistencija roditelja ili medicinskih sestri.


Istraživači su nasumično podelili mališane u dve grupe, od kojih je jedna ostala samo sa medicinskom sestrom, a druga sa MEDijem. U MEDi grupi, robot je razgovarao sa decom i skupljao igračke, ukazujući da su prašnjave. Kada bi doktor zavrnuo rukav dece da očisti ruku, MEDi bi mališanima pokazivao kako da oduvaju prašinu sa igračke, tempirajući upravo vreme kada sestra ubrizgava iglu. 


"Robot odvlači deci pažnju, ali im i daje uputstva kako da se nose sa svim. Duboko disanje opušta deltoidni mišić", objašnjava doktorka Beran.

Doktorka Beran i njen tim otkrili su da je prisustvo robota znatno pomoglo deci. Mnogi od njih su se oporavili brže, bili su nasmejani i opušteni odmah nakon uklanjanja igle, za razliku od mališana iz druge grupe koji su ostali uznemireni i često nisu govorili sa svojim roditeljima ili medicinskim sestrama. Rezultat je bio toliko upečatljiv da su istraživači dovodili decu iz druge grupe kod robota kako bi ih oraspoložio.

Ovaj robot delo je francuske kompanije Aldebaran Robotics, a prodat je pod imenom NAO za oko 15 hiljada dolara. Drugi istraživački timovi programirali su su robote za zaštitu starijih, potom za učenje dece tablici množenja ili, u milanskoj bolnici, za praćenje dece sa dijabetesom. U srbiji je takođe Novosadski Fakultet tehničkih nauka u saradnji sa još šest fakulteta u Novom Sadu i Beogradu pokrenuo projekat robota pod nazivom MARKO, koji pomaže deci sa problemima u razvoju.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica