Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dečija oftalmologija: Kako izabrati naočare i privoleti dete da ih nosi

Na šta sve treba obratiti pažnju kada se bira ram za naočare za dete?

Veličina rama je nešto na šta prvo treba obratiti pažnju prilikom kupovine naočara. On treba da odgovara veličini glave deteta. Važno je da dobro ''leži'' na nosu, da ručke rama ne steže, da ne klizi ili spada prilikom saginjanja glave. Nisu preporučljivi veliki, teški ramovi sa kojima se dete neće osećati ugodno. Nešto su skuplji, ali i ugodniji za nošenje (jer ne stežu) ramovi sa ''fleksom'' na korenu ručke.

Kako dete privoleti da nosi naočare? Nošenje naočara kod dece uglavnom zavisi od stava roditelja. Iako mališani često rado prihvataju naočare, jer i sami primećuju da sa njima bolje ili dobro vide, potrebna je podrška roditelja. Po savetu lekara oni će objasniti detetu neophodnost stalnog nošenja naočara a možda će kao pozitivnan primer i sami početi da nose naočare.

Oblik rama, metalni ili plastični, šareni, diskretan ili jakih boja birajte u zavisnosti od detetovog ukusa. Dozvolite mu da sam izabere jer će ga tada rado nositi.

Kvalitet rama je najčešće vezan za cenu, ali ne i za trajnost. Nepažnjom, ali i u igri, može se tek kupljeni, skupi ram iskriviti ili slomiti.

Ukoliko se radi o manjim dioptrijama ne postoji nikakvo ograničenje u izboru rama. Kod većih dioptrija preporučuju se manji ramovi, mogu i metalni, ali su plastični najbolji. Potrebno je debljinu jakog stakla kvalitetno i estetski ugraditi u okvir.

Vrlo retko postoji potreba za nekom od foto varijanata dioptrijskog stakla radi zaštite od sunca. Poželjinija je UV zaštita (nanosi se na dioptrijsko staklo).

Mr sci. dr Snežana Babić, oftalmolog

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica