Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Anestezija - veliki bauk za roditelje

Da li je opravdan strah od anestezije?

  Izvor: Foto: Shutterstock

U operacionom bloku Instituta za majku i dete u Beogradu postoji soba za pripremu bolesnika za operaciju i opštu anesteziju, soba za oporavak nakon operacije, šest operacionih sala, dva odeljenja intenzivne terapije za opšte hirurške bolesnike i odeljenje intenzivne terapije za pedijatrijske bolesnike. Ovde radi petnaest pedijatrijskih anesteziologa, dvanaest anestetičara i dvadeset i dve medicinske sestre. Postoje rasporedi planiranih operacija,  istaknuti na vidnom mestu, a u proseku se obavi između dvadeset i trideset operacija dnevno.

Kontrola pacijenta

Anesteziolog i anestetičar u salu ulaze prvi, a izlaze poslednji. Zadatak anesteziologa je da "uspava" dete i budno prati sve njegove vitalne funkcije (uz pomoć visoko specijalizovane medicinske opreme - preko monitora). On stalno prati rad srca, pluća, bubrega, kontroliše količinu lekova i infuzija - da bi sve bilo u optimalnim granicama tokom operacije. Onog trenutka kada se dete uspava, anesteziolog preuzima kompletnu kontrolu nad njim, sva njegova pažnja je usredsređena na pacijenta. Važna uloga anesteziologa je da svojim znanjem i veštinom, uz pomoć savremenih aparata koji prate vitalne funkcije deteta, reši i nepredvidive situacije, koje ponekad mogu da se dogode u toku operacije.  

Primarijus dr Božidar Mijomanović i mr sci med. Vesna Stevanović odgovorili su nam na mnoga pitanja i proveli nas kroz operacione sale i prostorije intenzivne terapije.

Šta se dešava u organizmu deteta dok je pod anestezijom?

Opšte gledano, hirurška anestezija je lekovima izazvana neosetljivost pacijenta - što kao rezultat ima san, stanje bezbolnosti, paralizu mišića i gubitak refleksa.

Od čega zavisi koju ćete vrstu anestezije da izaberete?

Zavisi od uzrasta i zdravstvenog stanja deteta, vrste i dužine trajanja hirurške intervencije.

Koliko dugo traje dejstvo anestezije posle lakših operacija (npr. krajnika, preponske kile, ili slepog creva)?

Sama anestezija traje do završetka hirurške intervencije. Dužina trajanja stanja bez bola nakon operacije zavisi od odabrane tehnike anestezije. Danas je trend da se još u toku operacije pacijentu daju lekovi protiv bolova koji deluju nekoliko sati posle operacije. U zavisnosti od  intenziteta bola, lekovi se daju u pravilnim razmacima, i po potrebi.

Strah od anestezije

Da li je opravdan strah od anestezije?Saznanje o funkcionisanju i delovanju lekova u dečjem organizmu, kao i savremena oprema u pedijatrijskoj anesteziji - značajno su smanjili rizik od anestezije, pa se tako smatra da je statistička mogućnost kod sasvim zdravog deteta da dođe do nepovoljnog ishoda isključivo zbog anestezije - veoma mala (1: 200000 operacija).

Koja je preporuka roditeljima za pripremu deteta kome predstoji neka operacija?

Dete starije od tri godine, primereno uzrastu, treba pripremiti za boravak u bolnici. Mališane ne treba lagati, ni plašiti. Poželjno je da dete, nekoliko dana pre operacije, upozna sve osobe uključene u njegovo lečenje, kao i prostor u kome će da boravi. Treba na prigodan način upoznati dete sa onim što ga očekuje u bolnici, u operacionoj sali, na odeljenju intenzivne terapije... i odgovoriti mu na sva pitanja, utešiti ga, i dozvoliti mu da ponese omiljenu igračku.

Potrebni podaci

S obzirom da se radi o deci, za davanje potrebnih podataka su neophodni roditelji. Anesteziolog za svako dete popunjava upitnik, koji služi da bi se stekao uvid u detetovo zdravstveno stanje, i pomaže pri izboru tehnika anestezije.

Neka od pitanja koja se postavljaju su: Da li je bilo komplikacija u trudnoći i na porođaju? Da li je detetu ovo prva operacija? Da li je u porodici bilo problema sa anestezijom? Da li dete kašlje, ili je nazeblo? Da li se dete lako onesvesti ili ima nesvestice? Da li dete lako dobija modrice, ili jako i dugo krvari nakon povrede? Da li dete ima neki zub koji se klati? Da li dete ima proliv, ili povraća? Da li ima neku hroničnu, ili trenutnu bolest od koje se leči?... Odgovori moraju da budu krajnje tačni i iskreni, zbog toga što na osnovu njih anesteziolog može da proceni i eventualno predvidi rizik u toku anestezije. Posebno je važno naglasiti da deca ne uzimaju čvrstu hranu - najmanje šest sati, kao ni tečnost (vodu ili čaj) - najmanje četiri sata pre operacije, ukoliko se radi o starijoj deci.

Ako su u pitanju bebe - četiri sata pre operacije ih ne treba dojiti, niti pojiti. Deci takođe ne treba davati žvake, bombone, niti bilo šta što podstiče lučenje želudačne kiseline. Razlog je što se pri uspavljivanju ili buđenju iz anestezije mogu javiti komplikacije kao posledica povraćanja. Osim toga, nemojte zaboraviti da detetu pre odlaska na operaciju skinete sav nakit i, eventualno, lak sa noktiju (kod starije dece).

Izbor tehnika prema uzrastu

U Institutu se leče deca uzrasta od prvih časova života do osamnaest godina, težine od oko kilograma, pa naviše. Osim što je neophodan različit izbor tehnika anestezije, potrebno je da se za svakog pacijenta posebno podesi oprema za praćenje vitalnih funkcija (dok dete "spava"). Inače, u Institutu se obavljaju i veoma komplikovane kardiohirurške, ortopedske, plastične, abdominalne, urološke i torakalne operacije, kao i operacije u novorođenačkom periodu - koje traju satima. Timovi koji ovde rade su besprekorni, svako obavlja svoj deo posla, i svi su tu da bi detetu omogućili što bezbedniji i bezbolniji boravak u bolnici. Treba posebno naglasiti da roditelji mogu da posete dete dok je na intenzivnoj terapiji. Osoblje nam je reklo da je u ovom poslu važno voleti decu svim srcem, a pritom ga "sačuvati" koliko je god moguće, da bi bilo na usluzi što većem broju mališana.           

Pre uvođenja u anesteziju, anesteziolog obećava detetu da ga ništa neće boleti i da se ničega neće sećati, a da će ga posle operacije čekati mama - što je, kako nam rekoše mali pacijenti, tačno. A mi, dragi roditelji, ne bismo smeli da zaboravimo da uputimo reči zahvalnosti ovim stručnjacima kada operacija prođe - što često zaboravljamo.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica