Ranije je gotovo svaka kuća u Srbiji imala barem po jednu Rubikovu kocku. Istina, većina nije uspevala da je složi do kraja, ali su se deca često time zanimala.

Mnogi ih i dalje imaju u kući, a ako i kod vas stoji negde "zabačena" u nekoj fioci, možda je vreme da je izvadite i date mališanima da se igraju, jer ova stara igračka ima sjajne efekte na njihov razvoj!

Stručnjaci za mentalno zdravlje dece kažu da Rubikova kocka utiče na decu na sledeće načine:

  • Razvija mentalne veštine
  • Poboljšava pamćenje
  • Poboljšava koordinaciju oko-ruka
  • Poboljšava mentalne reflekse
  • Uči ih da budu fokusirani i odlučni

Džejms Gonsalves, mladić iz Mumbaija koji drži rekorde u sklapanju kocke 3x3 za 19,51 sekundu i kocku 2x2 za 2,58 sekundi ističe da ova igračka pomaže da se misli "izvan kutije", drži podalje negativne misli i povećava kapacitet razmišljanja u različitim situacijama, prenosi parentcircle.com.

Inače, Rubikovu kocku je izmislio profesor Erno Rubik iz Mađarske 1974. godine, kao pomoćno sredstvo u njegovom podučavanju. Od tada je ljubav prema ovoj korisnoj igrački rasla među decom, a procenjuje se da je prodata u više od 350 miliona primera širom sveta.

Ne postoji neki trik za slaganje Rubikove kocke, već postoje metode koje svako može da nauči i usavrši, ali je za to potrebno malo upornosti i strpljenja.

BONUS VIDEO:

Rubikova kocka Instagram/pushpamangade

(Yumama/N. Z.)