Bez obzira da li vaše dete već ima klimav zub ili se vi spremate da mu ga izvadite, evo šta treba da znate o ovom sledećem koraku u njihovom razvoju.

Kada deca izgube prvi zub?

Deca obično izgube prvi zub oko 5 ili 6 godina. Ali svako dete je jedinstveno. Neka će izgubiti svoj prvi zub već sa 4 godine ili čak sa 7 godina.

Koliko mlečnih zuba deca izgube?

Deca imaju 20 mlečnih zuba. Obično će deca izgubiti sve svoje mlečne zube da bi napravila mesta za stalne.

Povremeno, jedan ili više mlečnih zuba može ostati dugo nakon što bi trebalo da ispadnu. Ako je to slučaj sa vašim detetom, razgovarajte sa stomatologom. Ovi „zadržani“ zubi nisu uvek problem – ponekad ih je najbolje ukloniti, drugi put mogu da ostanu tamo gde jesu. Biće potreban fizički pregled i rendgenski snimci da biste bili sigurni.

Koji mlečni zubi prvi ispadaju?

Dečji prednji zubi često prvi ispadaju. Ali opet, svako dete je drugačije. Deca će obično nastaviti da gube mlečne zube do 12 godina.

 Vremenski okvir za menjanje mlečnih zuba

Obično možete očekivati da će mlečni zubi vašeg deteta ispadati onim redosledom kojim su izrasli. Raspored najčešće izgleda ovako:

  • Centralni sekutići: 6-7 godina
  • Bočni sekutići: 7-8 godina
  • Očnjaci: 9-12 godina
  • Prvi kutnjaci: 9-11 godina
  • Drugi kutnjaci: 10-12 godina

Mogu li deca izgubiti zube prerano ?

Da. Kada dete izgubi zub pre 4 godine, moguće je da stalni zub možda neće rasti u pravilnom položaju. Tipično, mlečni zubi pomažu u vođenju novih stalnih zuba dok izbijaju, tako da ako vaše dete izgubi zub pre nego što su stalni zubi spremni da izađu, moguće je pogrešno poravnanje. Dobra je ideja da se javite stomatologu ako vaše dete izgubi prvi zub pre četvrtog rođendana.

Da li je normalno da dete izgubi prvi zub posle 7 godina?

Iako prvi zub obično ispadne pre nego što dete napuni 7 godina, u redu je izgubiti prvi zub kasnije. Stomatolog može pomoći tako što će napraviti rendgenski snimak kako bi se uverio da su svi stalni zubi još uvek ispod desni.

Kako mogu da se pripremim za prvi ispali zub?

Većinu vremena, ne morate mnogo da uradite u vezi sa labavim zubom. Obično se proces gubitka zuba dešava prirodno. Mnoga deca nemaju mnogo neprijatnosti zbog klimavog zuba, ali im to može biti čudno. Možete pomoći tako što ćete ih jednostavno podsetiti da je to normalno i da se ničega ne plaše.

Ako vaše dete oseća bol ili nelagodnost, paket leda ili doza antiinflamatornih lekova protiv bolova koja odgovara uzrastu može pomoći. I naravno, ako želite da svoje dete uzbudite zbog gubitka zuba, možete uključiti i Vilu zubića.

Desni može malo krvariti kada zub ispadne. Obično ispiranje usta vodom može sprečiti krvarenje. Ali ako se krvarenje nastavi, neka vaše dete ugrize komad gaze. Ako krvarenje traje duže od sat vremena, obratite se stomatologu vašeg deteta.

Kada deca dobijaju stalne zube?

Stalni zubi koje će deca imati do kraja života obično počinju da dolaze oko 6 godina - otprilike u isto vreme kada počnu da gube mlečne zube. Prvi kutnjaci su obično prvi stalni zubi koji izbijaju. Ostali stalni zubi će doći kada ispadnu njihovi mlečnii. Većina ljudi završi sa 32 stalna zuba, uključujući i treće kutnjake ili umnjake.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Šta pedijatrijska sestra ne dozvoljava svojoj deci TikTok/ josierosemueller