Igračke su neodvojivi i veoma važan deo detinjstva, ali nisu sve igračke "jednake" kada je reč o njihovom uticaju na razvoj mališana. Dečji psiholog Natalija Derbeneva je otkrila sve o važnosti igračaka za decu, ali i kako da ih pametno odaberete, tako da vašim mališanima budu zaista korisne.

Zašto su deci potrebne igračke

Igra je najvažnija aktivnost koju deca imaju u prvim godinama života. Samim tim, igračke postaju njihov alat pomoću kojeg upoznaju svoju okolinu, ali i sebe.

"Igračke su male kopije objekata oko deteta. Zvuci, boja, oblici, teksture igračaka i razne senzorne senzacije koje dete dobija iz tog iskustva su znanje koje ono stiče. Guranjem autića, stavljanjem kockica na njega, mešanjem ’supe’ u svojim plastičnim šerpicama kašičicom, dete uči da bude ’kao mama’ ili ’kao tata’. Ono se upoznaje sa različitim profesijama, objektima, materijalima, što sve doprinosi razvoju njegovog interesovanja za okolinu", rekla je psiholog za gazeta.ru.

Derbeneva je istakla i da su igračke poput "prijatelja" detetu jer sa njima mogu da podele svoju tugu, ali i svoje utiske o šetnji, recimo. Različitim situacijama koje dete stvara s raznim igračkama, kod mališana se razvija emocionalna inteligencija, empatija, veštine komunikacije...

Međutim, nisu baš sve igračke dobre za mališane, a psiholog otkriva o čemu treba da vodite računa kada birate "alat za igru" svojoj deci.

Nisu sve prikladne za sve uzraste - Što je dete starije, to su igračke kompleksnije i sadrže više sitnih delova. Zato uvek obratite pažnju na uzrast za koji su preporučene igračke koje kupujete.

Emituju jake zvuke i svetlost - Danas postoji mnogo interaktivnih igračaka, životinja koje pričaju, svetlećih pušaka, glasnih auta... Budite oprezni sa njima jer previše svetlosti i zvukova može da uznemiri detetov nervni sistem, upozorava dečji psiholog Derbeneva. Ako primetite da je dete nakon igranja ovakvim igračkama odjednom agresivno, uznemiren nervni sistem može biti razlog.

Strašne igračke – Čudovišta nisu stvorena da budu prijatelji, da pokazuju ljubav i spasavaju svet, ističe psiholog, te dodaje da zato takve igračke mališanima mogu da posluže samo za bitku, da "pokažu ko je jači", ali mogu i negativno da utiču na veštine komunikacije i empatiju kod mališana.

Kako odabrati dobru igračku

Saznali smo šta sve može da bude loše na igračkama, a evo i kako da izaberete dobru za svoje dete.

Materijal – najbolje je da igračke budu napravljene od prirodnih materijala, poput drveta, pamuka, gume, lana, eventualno od medicinskog silikona. Ako kupujete detetu plastične igračke, obratite pažnju na to da li imaju deklaraciju koja potvrđuje da ne sadrže štetne sastojke.

Bezbednost – Obratite pažnju da li igračka može na bilo koji način da predstavlja rizik za dete.

Granica za uzrast – Birajte igračke koje su u skladu sa uzrastom vašeg deteta. Do prve godine, najbolje je birati veće, ali lagane igračke svetlih boja i različitih tekstura.

Za decu od jeden do tri godine prikladne su razne kocke, autići, mekane, plišane igračke, kućice, lopte...

Za decu od tri do sedam godina je izbor igračaka već mnogo veći, pa dolaze u obzir razni konstruktorski setovi sa sitnim delovima, muzički instrumenti, lutke, autići sa gažarama, društvene igre, oprema za sport, kostimi za razne profesije...

Kreativnost – igračka ne bi trebalo da ograničava kreativnost deteta, već da je podstiče, a u tome će pomoći igračke od kojih možete nešto da gradite, farbate, perete, kopate...

Dobra poruka i znanje – dobra igračka će umiriti dete, stimulisati radoznalost i pomoći da se ono skoncentriše. Za to su možda najbolji različiti konstruktorski setovi.

Dečji psiholog za kraj ističe da su igračke važne za decu, ali da ne zaboravite i da je mališanima potrebna pažnja roditelja i kvalitetno vreme provedeno sa njima, koje je bolje od svake igračke.

BONUS VIDEO:

Igračke koje ne treba kupovati deci TikTok/montessori.mothering

(Yumama/N. Z.)