Srećom, modernom detetu postoji mnogo aplikacija, igara, igračaka i drugih resursa koji mogu pomoći u procesu učenja. Roditelji mogu imati neka teška pitanja u vezi sa ovim predškolskim učenjem, kao što su:

 • Kada moje dete treba da nauči da čita
 • Koliko roditelj treba da bude uključen u proces učenja
 • Koji faktori određuju njihovu sposobnost čitanja

Jedan faktor koji ima veliki uticaj na detetovu spremnost i sposobnost čitanja je fonološka svest.

Fonološka svest: šta je to?

Fonološka svest je sposobnost deteta da prepozna:

 • slogove
 • rimu
 • zvuke na početku/kraju reči
 • zvuke unutar reči

Drugim rečima, to je veština istraživanja zvukova kroz govorni jezik i nešto je što se može praktikovati pre nego što dete stigne u školu.

Važnost fonološke svesti

Razumevanje govornog jezika i zvukova koji čine taj jezik je neophodna preteča čitanja pisanog jezika. Odeljenje za osnovno i srednje obrazovanje Masačusetsa objašnjava:

Čitaoci moraju imati svest o glasovima govora koje predstavljaju slova i kombinacije slova kako bi prešli sa štampane reči na izgovorenu reč (čitanje), ili izgovorene reči na pisanu reč. Svest o glasovima u govornom jeziku potrebna je za učenje korespondencije slova i zvuka; spojiti zvukove da bi dekodirao reč; i da „mapira“ reči u dugoročni rečnik. Bez ove veštine, čitanje bi zahtevalo nezamislivu količinu pamćenja. Fonološka sposobnost omogućava prepoznavanje obrazaca, omogućavajući sortiranje nepoznatih reči tako što ćete ih razložiti na poznate zvukove.

Razvijanje fonološke svesti kod kuće

Nikada nije prerano da počnete da gradite osnovu za sposobnost čitanja i nije vam potrebno da budete školovani za to, da biste mogli da pomognete svom detetu da postane strastveni čitalac. Jednostavni, efektni načini za razvoj fonološke svesti kod beba i mališana uključuju:

 • Čitanje – Čitanje knjiga novorođenčadi ne samo da pomaže u procesu povezivanja, već i u ranom razvoju jezika. Za starije bebe i malu decu, knjige sa rimom su odlične za razvoj fonološke svesti.
 • Pevanje - Pevanje sa starijim bebama i malom decom osnažuje decu da aktivno učestvuju u procesu rimovanja.
 • Igranje – Igre poput „Na slovo, na slovo“ traže od dece da povežu fonetske zvukove sa svetom oko sebe i podstiču razmišljanje višeg nivoa. Zamolite dete da pronađe nešto u sobi što počinje slovom 'S' ili bilo kojim drugim slovom
 • Mešanje – Vežbajte mešanje ili sabiranje zvukova koji čine reč koristeći foneme. Fonema je mala jedinica zvuka koja je sposobna da prenese značenje. Zamolite dete da sabere foneme koje bi mogle izgledati ovako:
  Koju reč dobijete kada dodate glas 'v' i 'o'?
  Koju reč dobijete kada dodate glas 's' na 'o?

Poteškoće sa fonološkom obradom

Poteškoće sa fonološkom svešću se obično mogu sprečiti ranim podučavanjem i vežbanjem. Ako postoji anomalija u oblastima mozga povezana sa razvojem govora i jezika, detetu mogu biti potrebne obrazovne intervencije i pomoć. Na primer, problemi sa fonološkim sposobnostima obično su povezani sa disleksijom. Deca sa poteškoćama u fonološkoj svesti mogu imati probleme sa:

 • Uočavanje rime ili aliteracije
 • Izgovaranje novih reči
 • Brojanje slogova
 • Prepoznavanje tačnih glasova koji su u korelaciji sa slovom

Provera problema sa fonološkom obradom obično počinje u vrtiću. Ako se primeti neurodivergencija, na primer kod disleksije, može se propisati specijalizovana instrukcija koja će pomoći detetu u učenju koje odgovara njihovim individualnim potrebama.

Šta je disleksija i kako se dijagnostikuje?

Učenje čitanja treba da bude zabavno

Iako se osećanje odgovornosti u učenju deteta da čita može osećati kao težak teret za roditelje, važno je zapamtiti da čitanje treba da bude zabavno. Potrebno je vreme i praksa, a vi ćete imati podršku vaspitača vašeg deteta u obdaništu, predškolskoj ustanovi i školi.

Kod kuće, jednostavni alati za vežbanje kao što su igre, pesme i čitanje naglas će uveliko pomoći u govoru i sposobnosti vašeg deteta da čita. Ako primetite bilo kakve probleme sa fonološkim razvojem vašeg deteta, možda bi bilo vredno o tome obavestiti njihove nastavnike ili pedijatra koji će ih preporučiti za dodatno testiranje ako je potrebno.

Fonološka svest je veoma snažan prediktor sposobnosti čitanja. Pošto veštine pismenosti imaju veliki uticaj na razvoj, zdravlje i emocionalnu kompetenciju, vredi izdvojiti vreme da uključite vežbanje fonoloških veština u rutinu vašeg mališana.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore