Ponekad neki predmet koji uopšte nije namenjen deci budi u detetu goruće interesovanje. On radosno počinje da ga proučava i čak pristaje neko vreme da mirno sedi u krevetiću i pusti majku da pije čaj. Iako deluju bezazleno, neki predmeti iz kuće nisu stvar za igranje.

Šta je opasno davati deci?

1. Kartonske kutije - Nakon šuštanja i pregleda, beba će sigurno poželeti da proba "igračku". Nakon nekog vremena, čak i beba će moći da otkine ili odgrize komad, stavi ga u usta i uguši se. A štamparsko mastilo uopšte nije "vitamin" koji nedostaje dečjem telu.

2. Hrana za odrasle - Pileća kost, tvrda jabuka, kreker – igračka dva u jednom. Zabavljaće i umiriti svrab desni. Ali moramo zapamtiti da je sa ovim istim desnima sasvim moguće odgristi prilično veliki komad. Beba najverovatnije neće moći da ga žvaće. U najboljem slučaju će ga ispljunuti, u najgorem će se gušiti.

3. Kozmetika - Mamine tegle i flaše su jednostavno očaravajuće. Ali bez obzira na to koliko su čvrsto zašrafljeni i koliko god dečji prsti izgledali nespretno, možete biti sigurni da će moći da odvrne poklopac. I u isto vreme mrljate sve oko sebe, uvlačeći svoju prljavu ruku u oči i usta.

4. Predmeti iz kompleta prve pomoći - Naravno, malo je verovatno da će neko dati bebi sprej za nos ili teglu aspirina tek tako . Ali kada je dete bolesno, a odrasli izvade komplet prve pomoći i ostave ga na vidljivom mestu u pristupnom delu, beba počinje da se interesuje za novu stvar. Davanje čak i na minut je veoma opasno - beba može progutati ili popiti lek, značajno prekoračujući dozu, ili prskati sprej u oko.

5. Daljinski i telefoni - Čak i ako pretpostavimo da beba ne izvlači bateriju iz daljinskog upravljača i pokušava da je stavi u usta, daljinski upravljač se ne može nazvati sterilnim. Baš kao i telefon. A ako ga baci na pod, odrasli su samo sami krivi za kvar.

6. Dekoracije - Može da ga zabije u usta ili nos, omotajte oko vrata i skoro se uguši, proguta - dugačak je spisak šta dete može da uradi od nakita i bižuterije. I sigurni smo da vam se neće dopasti nijedna stavka!

BONUS VIDEO:

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore

(Yumama/T.A.S.)