Volimo kada se deca igraju igračkama i plašimo se perioda kada počnu da se igraju - na ekranima. Ali isto tako, ne podstičemo ih dovoljno na "regularnu" igru, a to nije dobro, navela je logoped na TikToku.

Razmislite malo, pre samo nekoliko decenija bilo je sasvim normalno da vidimo dete od 9, 10, pa i starije kako se igra. Pod igrom ovde podrazumevamo "običnu" igru sa igračkama, društvene igre i slično. Danas, kada pomislimo na decu tog uzrasta, uglavnom ih zamišljamo ispred ekrana. To nam je postalo sasvim normalno, pa se ni ne pitamo da li to dete treba da radi nešto drugo. Jer – "već su preveliki za igru", mislimo.

Ali da li su deca u predpubertetu, kako nazivamo taj period od otprilike 8 do 12 godina, zaista prestara za igru? Ako malo razmislimo, shvatićemo da je odgovor – ne. Nekako, tokom tih nekoliko decenija, počeli smo da smatramo ove predtinejdžere previše zrelim i prevelikim da bismo se sa njima igrali.

Jedna mama i logoped je upravo na to skrenula pažnju u svom TikTok videu. I pre nego što je rekla o čemu se radi, Aleksis je, kako se zove logoped, upozorila da će svojom objavom sigurno izazvati ljutite komentare nekih roditelja. Pitala se kada se desilo da deca već u 3. razredu prestanu da se igraju igračkama i počnu da se interesuju za "odrasle" stvari.

"Kao mama i školski logoped, nisam sigurna kada je treći, četvrti i peti razred postao šesti, sedmi i osmi razred", kaže ona. "Ali budite sigurni, vaš osmogodišnjak bi i dalje trebalo da se igra igračkama. To je ok. I kao roditelji, treba da ih podstičemo da se igraju igračkama. Prestanite da terate decu da tako brzo rastu."

Aleksis nastavlja da kaže da potpuno razume da su očekivanja koja se postavljaju pred decu potpuno drugačija od onih sa kojima su se suočavala deca prethodnih generacija (svi znamo da smo postali društvo opsednuto pametnim telefonima, kulturom uticaja i društvenim medijima), ali ona i dalje veruje da deca u osnovnoj školi treba da se igraju igračkama.

"I ja razumem da je vrtić sada novi drugi razred, i to je sasvim druga priča, ali moramo da se igramo. "Ne morate da se ponašate kao dvanaestogodišnjak sa devet godina", zaključila je ona.

Hiljade korisnika TikToka, uglavnom roditelja, komentarisalo je objavu, a mnogi su se u potpunosti složili sa njom, iako je očekivala da će biti drugačije. Mnogi ljudi su se pitali zašto danas ima toliko tinejdžera koji preskaču ključne delove odrastanja i odlaze pravo u parfimerije da kupe kozmetičke proizvode.

"Da, zašto moji učenici imaju sopstvenu rutinu nege kože?", upitao je jedan korisnik.

"Ja sam dečiji psiholog i slažem se 100%. U vrtiću mi kažu da su 'barbike za bebe'", stoji u jednom komentaru.

Mišljenje mnogih napisao je jedan komentator: "Internet! Brzo odrastaju jer imaju pristup bezbroj svetova i ne moraju više da zamišljaju."

Da se ​​deca zaista više ne igraju igračkama i da žele neke sasvim druge stvari možemo da se uverimo tako što ćemo decu tog uzrasta pitati šta su dobili za Božić, na primer. Često su to mobilni telefoni, tableti, vaučeri za kupovinu u igri, kozmetika, šminka i slično. Ništa od ovoga ne bi trebalo da bude prikladno za predtinejdžere, barem ne kao jedino sredstvo zabave.

Slažemo se sa logopetom sa posta - treba da igraju! Igračke i igrice prilagođene uzrastu, ali ih treba igrati.

BONUS VIDEO:

Novogodišnje frizura jelkica za devojčice TikTok/ ourlovelypak

(Miss7MAMA/Yumama/T.A.S.)