Psiholozi će reći da deca vuku svoje "male drugare" sa sobom jer se osećaju bezbedno, a bez njih ne mogu ni da zaspe. Vole da ih grle, a ponekad im služe i kao jastuk. Često je plišana životinja njihov najbolji prijatelj u nekoj fazi. Zato nema mališana koji ne voli da grli mekane plišane igračke i da zaspi u njihovom toplom zagrljaju, kaže vaspitačica Izabel Džonson, jer druge igračke sve više liče na sprave za odrasle, piše 24sata.hr.

"Plišane živorinje mogu biti i edukativne jer deca mogu da nauče kako se zovu, gde žive i koje zvukove ispuštaju. Međutim, izbor prave igračke za dete može biti veliki izazov!" – dodaje.

On& smatra da više nema "pravih" igračaka , već su postale samo zabavne i tehnološki zahtevne. Dete može da "manipuliše" pravim igračkama i da se igra na "svoj" način. Najbolje igračke su bezbedne, privlačne i stimulativne. Deci je uvek bezbedno ponuditi neku od "starih" igračaka poput kockica, loptica i lutaka jer one podržavaju maštu i kreativnost u igri.

Roditelji treba posebno da vode računa da plišane igračke nemaju dugmad koje deca mogu slučajno da udahnu ili progutaju. Takođe je važno da se igraju odgovarajućim igračkama za određeni uzrast.

Za odojčad, malu decu i decu predškolskog uzrasta najbolje je izabrati plišane životinje, a prikladne su igračke za kupanje, lutke, lopte i slikovnice i knjige, savetuju stručnjaci.

Deca uzrasta od 3 do 5 godina - Izbegavajte igračke sa oštrim delovima, šiljastim krajevima i igračke koje sadrže plastiku koja se lako može polomiti.

Od 6 do 12 godina - Izbegavajte kupovinu igračaka u obliku oružja, a ako se odlučite na to kupujte samo igračke jarkih i šarenih boja.

Netoksične - Uverite se da su igračke obojene netoksičnim bojama, a ako niste sigurni šta su, pitajte prodavca.

Bezbednost na prvom mestu - Izbegavajte igračke sa malim delovima kao što su mali magneti, jer ih deca mogu progutati ili staviti u nos. Kod igračaka na električni pogon, napon ne bi trebalo da bude veći od 24 volta.

(24sata.hr/Yumama)

BONUS VIDEO:

Igračke koje ne treba kupovati deci TikTok/montessori.mothering