Šta učiniti ako se dete žali da ga vaspitač u vrtiću vređa? Dečji psiholozi i advokat rekli su za portal gazeta.ru o tome kako razumeti šta se zaista dešava i šta da radite ako dete zaista pati.

Pre svega, razgovarajte sa svojim detetom
Ako se dete žali na vaspitača, nemojte odmah u naletu pravednog besa trčati zaposlenom u vrtiću. Natalija Derbeneva, dečji psihologi suosnivač vrtića, preporučuje da prvo sami razgovarate sa detetom i saznate od njega sve detalje o tome šta se dešava:

"Važno je razumeti šta se dogodilo i kako, kada se dogodilo, ko je još video i učestvovao u tome. Ponekad se ispostavi da sve nije tako strašno kao što je sam klinac opisao. Na primer, ako se dete žali da ga vaspitač "zakačio", to ne znači da vaspitačica to namerno radi. Možda je detetu, dok mu je pomagala da se obuče, slučajno zakačila noktom."

Istovremeno, važno je obratiti pažnju na signale koji često ukazuju na to da je dete zlostavljano u vrtiću. Ne radi se uvek o agresiji od strane odraslih, to može biti sukob sa drugim detetom iz grupe.

Prema dečijem psihologu Ekaterini Madenko, među znacima upozorenja:

  • oštra promena raspoloženja i ponašanja deteta (plač, strah, nekontrolisano mokrenje i tako dalje)
  • odbijanje odlaska u vrtić ili želja za odlaskom iz vrtića ranije nego obično (u ovom slučaju važno je isključiti bolest deteta ili nepravilnu dnevnu rutinu, što može izazvati istu reakciju)
  • fizički znaci nasilja, kao što su modrice (u ovom slučaju vaspitač u vrtiću treba da objasni njihovo poreklo)

Zašto dete može biti uvređeno od vaspitača?
Psiholog Derbeneva je objasnila da koncept ozlojeđenosti kod male dece može biti veoma fleksibilan:

"Dete može da bude uvređeno od vaspitača zbog ponižavanja pred drugom decom, zajedljivih opaski i zbog toga što je stavljeno u ćošak. Ali ponekad neprijateljstvo prema vaspitaču može biti čak i zbog visokog glasa ili mirisa. A ponekad deca jednostavno maštaju i čak pričaju o svojim snovima, a ne o tome šta se zapravo dogodilo. Zato je važno saznati sve detalje i pokušati da dobijete opštu sliku situacije."

Prema psihologu Madenku, najčešće decu vrtićkog uzrasta vređaju vaspitači iz sledećih razloga:

  • nedostatak pažnje – kada se dete oseća nedovoljno voljeno u poređenju sa drugom decom;
  • nepravda u pohvalama i kazni - kada, po mišljenju deteta, vaspitač pogrešno rešava konfliktne situacije među decom;
  • neadekvatna percepcija - kada dete čak i manje primedbe doživljava kao uvredu ili nepravdu (ovo se često dešava ako ga roditelji vaspitavaju u stilu "princa" ili "princeze")

Kako razumeti da dete laže
Psiholozi uveravaju da se reči deteta ne mogu zanemariti, ali su česti slučajevi kada deca i dalje maštaju.

Ako sumnjate da vaš sin ili ćerka lažu, Natalia Derbeneva preporučuje korišćenje sledećeg trika:

"Recite mi da možete da pogledate u kamere sa direktorkom vrtića da vidite šta se zaista dogodilo. Ako se dete buni, najverovatnije on preteruje, i zna za to."

Ekaterina Madenko je navela još nekoliko stvari koje mogu ukazivati na dečje laži - nesklad između reči i ponašanja, kao i nedostatak jasnoće i doslednosti u pričama:

"Na primer, roditelj pita dete o svom danu u vrtiću, a on u odgovoru čuje: "Danas je Saša uzeo mog medu i ja sam plakala. I vaspitač me je zbog ovoga stavio u ćošak." Sledeći put o istom danu priča drugačije: "Napravili smo sanduk zajedno sa Mašom, igrala sam se, a onda sam bila kažnjena." Naravno, takvo ponašanje deteta može biti pokazatelj da ono ima poteškoća u strukturiranju, pa samim tim zbunjuje događaje različitih dana. Ali ponekad to može ukazivati na to da su konfliktne situacije u vrtiću preuveličane ili plod mašte.”

Psiholog je dodao da vredi obratiti pažnju na nerazumno ponavljanje iste priče. Na primer, dete priča kako se nekoliko puta za kratko vreme u vrtiću uvredilo: "Odnosno, pokušava da stari događaj predstavi kao nedavni. To može ukazivati na to da dete situaciju doživljava sa nesigurnošću ili je priča iznova i iznova kao da je nova kako bi dobilo potvrdu ili podršku."

Kako razgovarati sa vaspitačicom u vrtiću i drugim roditeljima?
Psiholozi savetuju roditelje: ako vaše dete ide u vrtić i kaže da ga tamo vređaju ili zlostavljaju, obavezno razgovarajte sa vaspitačem.

Natalija Derbeneva je naglasila da je važno voditi razgovor u prijateljskom tonu:

"Objasnite šta je dete podelilo sa vama, saznajte kako se ponaša tokom dana. Ako je situacija teška, možete pozvati psihologa da bude prisutan (ako ga ima u vrtiću). On ne komunicira redovno sa vama ili vašim detetom, tako da će moći da pruži spoljnu perspektivu. Ne zaboravite da vaspitači nisu vaši neprijatelji i ako želite da vaše dete nastavi da uči u ovom vrtiću pokušajte da uspostavite kontakt sa njima. Ovo će svima učiniti mnogo udobnijim.”

Da bi se izbegli konflikti i potreba za prebacivanjem deteta u drugu grupu ili čak drugi vrtić, psiholog savetuje češće komuniciranje sa detetom i vaspitačima, kao i redovno učenje o tome šta se dešava u ustanovi za brigu o deci: "Tako ćete ne samo da budete svesni svega što se dešava, već možete i sprečiti mnoge konfliktne situacije."

Ukoliko dođe do kontroverzne situacije, ne bi škodilo da saznate da li se slična situacija dogodila i drugom detetu u grupi. Psiholog Madenko preporučuje da saznate od trećih lica kako deca i vaspitači zapravo komuniciraju: "Razgovarajte sa drugim roditeljima da biste saznali njihovo mišljenje o radu zaposlenih u vrtiću. A ako je potrebno, možete se obratiti organu za kontrolu ustanova za brigu o deci radi vršenja inspekcijskog nadzora."

Gde se žaliti ako je dete maltretirano u vrtiću
Kako je rekao vodeći pravnik EUS-a Dmitrij Bezdelin, obrazovna organizacija je dužna da stvara bezbedne uslove za obrazovanje i vaspitanje dece, uz nadzor i brigu o njima, kao i da obezbedi zaštitu od fizičkog i psihičkog nasilja.

"Ako roditelji otkriju da je dete povređeno ili da doživljava druge patnje (uključujući moralne) zbog postupaka vaspitača onda se mogu preduzeti određene radnje. Međutim, odmah ću naglasiti da je svaki slučaj individualan i da ne postoji jedinstvena metoda niti jasan algoritam delovanja."

U zavisnosti od situacije, roditelji se mogu konsultovati sa nadležnima u vtiću i ukazati na propuste vaspitačice, ali ako je situacija složenija, mogu da pozovu inspekciju i policiju.

BONUS VIDEO:

Dušan Blagojević - Zašto je 21. vek - vek usamljenosti MONDO/Uroš Arsić

(Yumama/T.A.S.)