Neka deca se teško prilagođavaju u vrtiću, za njih adaptacija prolazi teže nego za druge mališane, a postoje i situacije kada je bolje, ukoliko je moguće, da dete ne ide u vrtić. Kako razumeti da vašem detetu nije potreban vrtić? U kojim drugim slučajevima je bolje odbiti pohađanje vrtića?

Kada se završi porodiljsko, mama počinje da razmišlja o slanju deteta u vrtić. Ona razume da beba nije sasvim spremna za vrtić, ali najčešće nema izbora. Imaćete sreće ako se dete brzo uklopi u novu sredinu. Tada će beba u vrtiću naučiti da se igra sa vršnjacima i nađe prave prijatelje. Odlično je ako se dete ne razboli, što je često slučaj - "jedna nedelja u vrtiću – tri nedelje kod kuće". Tada mama uzima bolovanje, malo je na poslu, malo kod kuće, a dete koje je još u periodu adaptacije, nikako ne uspeva da se navikne i stekne rutinu.

Prava sreća je kada se vaše dete prehladi samo par puta godišnje. Da li biste takvu bebu ostavili kod kuće? Naravno, njemu je mesto u vrtiću. Ali kada se vaš sin ili ćerka svakog meseca razbole, a čak ni lekar ne može da vam pomogne, nehotice postavljate pitanje: zašto, uopšte, poslati dete u vrtić?

Postoji 5 situacija kada roditelji odluče da ispišu decu iz vrtića:

1. Česte prehlade sa komplikacijama
Mišljenja su uvek podeljena po ovom pitanju. Neko misli da nema ništa loše u tome što je dete kod majke stalno na bolovanju. Takvi ljudi su uvereni da će beba prerasti ovo stanje, da će razviti imuniteti da više neće biti problema. Ali sva deca su različita: neka se retko razbole, a druga stalno, i to može trajati nekoliko godina.

Neko, naprotiv, tvrdi da njihovom detetu nije mesto u vrtiću. Jer za manje od dve nedelje beba će ponovo imati bronhitis ili upalu pluća. Ako je dete pre posete ustanovi bilo dobro, praktično nije bilo bolesno, ali kada je počelo da posećuje vrtić, razvilo je hronični curenje iz nosa, što je izazvalo stalni kašalj, a adenoidi su mu se uvećali. U ovom slučaju nema izbora. Kakva je korist od vrtića kada ga dete jedva vidi?

Ako je vaša beba ozbiljno bolesna ili ima česte komplikacije, konsulčtujte se sa pedijatrom. Ponekad i lekari savetuju da je bolje da dete ostane kod kuće, ukoliko je to moguće. Dete treba pokazati imunologu. I tek nakon što se ovo pitanje reši i imunitet se poboljša, možete nastaviti da posećujete vrtić, piše Svetlana Ogorelkina.

2. Problem socijalizacije
Nisu sva deca pogodna za vrtić. Svako dete ima svoj karakter i temperament. Ako je dete okrutno i agresivno i ne zna da uspostavi kontakt sa vršnjacima, onda je pre polaska u vrtić potrebna postepena socijalizacija, možda čak i podrška stručnjaka. Ima dece koja ne žele ni sa kim da komuniciraju. Ne vole kada im stalno oduzimaju igračke i često su uvređeni. Drugi, naprotiv, rado komuniciraju sa svojim vršnjacima, oni su lideri u grupi, cenjeni su i poštovani. Takva deca vole vrtić.

Ali kada se dete ne uklapa u vrtićki život, stalno je gurano, povređeno, a vaspitačica nikako ne reaguje, nema smisla da ga teramo. Ako vaše dete često sa suzama priča o vrtiću, razmislite, možda je ovo baš vaš slučaj. Emocionalno stanje deteta je vrednije. Potrebno je da se obratite psihologu, obavite niz razgovora i, ako je moguće, prebacite bebu u drugi vrtić.

3. Psihološki problemi
Ponekad dete doživi ogroman stres prilikom posete vrtiću. Noću ne spava, odbija da jede i postaje razdražljiv. Često ga muče noćne more. Noću se beba budi i vrišti. Odjednom razvija enurezu. Ako su svi ovi razlozi vezani za posetu vrtiću, onda je bolje da dete tamo ne vodite privremeno. Konsultujte se sa psihologom.

4. Nespremnost roditelja da vode dete u vrtić
Ako majka misli da beba još nije spremna, onda ga možete ostaviti kod kuće još godinu dana. Postoje trenuci kada vrtić loše utiče ne samo na vaše zdravlje, već i na vaše psihičko stanje. Vrtić nije obavezan. Roditelji sami odlučuju kada će tamo poslati svoje dete i da li će ih uopšte poslati. Ukoliko dete ima ko da čuva i osećate da je bolje da bude sa vama dok ne bude spremno za vrtić, onda je to u redu.

5. Neodgovarajući vaspitač
Ako primetite da se vaspitač drugačije ponaša prema vašem detetu ili ga čak ponižava, onda u ovom slučaju treba da postavite pitanje o promeni grupe. Obratite pažnju na to kako pazi na bebu. Ako ste primetili da se dete iz vrtića vraća sa suzama, da je zanemareno, razgovarajte sa vaspitačem i upravom vrtića.

Vrtić ne daje uvek samo pozitivne emocije. Ponekad to podriva zdravlje i mentalno stanje deteta. Ako se vaša beba plaši odlaska u vrtić i ima gomilu hroničnih bolesti dok ga posećuje, onda ima smisla razmisliti o tome da li je vredno forsirati boravak u vrtiću ukoliko postoji i druga opcija.

BONUS VIDEO:

Šta ne slati detetu u vrtić TikTok/heather_mummyandme

(Yumama/T.A.S.)