Kada dođe vreme da skinu detetu pelene i nauče ga da koristi nošu, gotovo sve mame brinu kako će to "ići". Naravno da ne treba da očekujete da mališan za dan sve nauči i da odmah kažete zbogom pelenama, ali uz ovih nekoliko saveta bi taj proces mogao da bude znatno lakši.

1. Pripremite se

Imajte na umu da je učenje na nošu proces za koji je potrebno nešto vremena i energije. Takođe, nije zgoreg da uzmete u obzir da je sezona proleće/leto pogodnija za odvikavanje od pelena jer je toplije, a to znači i manje odeće koju ćete morati da perete kada se dete upiški.

2. Probajte pelene gaćice

Danas postoji mnoštvo proizvoda na tržištu koji mogu da olakšaju navikavanje na nošu. Možda nije zgoreg da probate jednokratne pelene gaćice jer se lako navlače i skidaju, pa će biti jednostavnije da skinete ove pelene kada želite dete da stavite na nošu.

3. Ranije upoznajte dete sa nošom

Dete ne može da nauči da koristi nošu ako ne zna ni šta je to ni kako se koristi. Zato je savet da mu je predstavite što pre, a idealno čim pokaže prve znake spremnosti, poput zainteresovanosti za toalet, bar dva sata ima suve pelene...

Pokažite mu kako noša funkcioniše, a možete je učiniti primamljivijom tako što ćete na nju zalepiti stikere ili nešto slično.

4. Detetu treba da bude prijatno na noši

Mališan ne treba da učenje na nošu doživi kao neki stres, zato ne žurite i ne forsirajte. Počnite od toga što ćete ga učiti da samo podigne pantalone posle mokrenja, da pere ruke i slično. Takođe, dobro je i da, pre nego što dete počne da koristi nošu, uči da pomalo sedi na njoj i a taj način je "upoznaje".

5. Budite strpljivi i pozitivni

Kao što smo već pomenuli, učenje na nošu je proces i potrebno je da budete strpljivi dok dete nauči. Svakako, biće "nezgoda", ali očekivano je da doživite nekoliko neuspeha pre uspeha.

6. Budite dosledni

Nemojte da pokušavate da detetu skinete pelene i naučite ga na nošu, a onda da se predomislite pa se vratite na pelene. To će ga užasno zbuniti. Prosto, kada ste odlučili da mališanu skinete pelene, budite istrajni u tome.

7. Koristite interaktivni pristup

Jasno je da detetu nije mnogo zanimljivo da sedi na noši, tako da će verovatno, posebno na početku, često želeti da ustaje. Da biste održali mališanovo interesovanje i sprečili da ustaje sa noše, koristite interaktivne pristupe – na primer, čitajte mu knjige dok sedi na noši, pevajte...

8. Budite tim

U navikavanju mališana na nošu treba da učestvuju svi ukućani i oni koji svakodnevno provode vreme sa detetom – bake, deke, braća, sestre, vaspitači u vrtiću...

9. Nosite nošu sa sobom

Ukoliko idete na neko putovanje, najbolje bi bilo da ponesete sa sobom i nošu, kako ne biste pravili pauze u procesu navikavanja, pošto bi to moglo da zbuni dete.

10. Podstaknite dete nagradama

Dete će lakše prihvatiti korišćenje noše ako je poveže sa nečim pozitivnim, a u tome mogu pomoći neke male nagrade i videćete kako će brže zapamtiti šta treba da radi sledeći put.

BONUS VIDEO:

Mama napravila pelene za bebu TikTok/tyydollaaa

(Yumama/N. Z.)