Postepeno prenošenje sve većeg broja zadataka i odgovornosti na decu tinejdžere ne samo da olakšava život roditeljima, već i samoj deci donosi korist i uči ih kako da budu nezavisnija i samostalnija. Učeći nove veštine i samostalno ih vežbajući, tinejdžeri grade samopouzdanje i pripremaju se za život odraslih.

Ali učenje samostalnosti ne može početi sa 14 godina! Dete od tri godine može samostalno da se obuče za vrtić, a dete od devet godina može da spakuje stvari za školu ili se spakuje za trening. Šta je sa tinejdžerima? Oni bi, kako tvrde stručnjaci, trebalo da znaju da se uključe u većinu poslova u kući koje obavljaju roditelji.

Evo kojih 15 korisnih veština treba da zna dete sa 12 godina:

 1. Samostalno buđenje: Pre svega, ovo zavisi od dobre rutine i visokog nivoa motivacije. Ako vaš tinejdžer ide u krevet na vreme i zainteresovan je za predstojeće aktivnosti, nema šanse da gubi dragoceno vreme na ustajanje ujutru. Pomislite u koliko je sati ustao na rođendan! Da li vam je ovo dovoljno jasno?
 2. Lična higijena: Vaš tinejdžer bi trebalo da bude u stanju da se brine o sebi i svom telu. To uključuje: pranje zuba, svakodnevno tuširanje i negu kose i drugih delova tela.
 3. Neka vaš tinejdžer kupuje sam i bira odeću na osnovu prilike. I sam treba da zna kod frizera kako želi da se ošiša.
 4. Pranje sopstvene odeće: Deca uzrasta od 12 do 14 godina veoma dobro vade prljavu odeću iz korpe, sortiraju je po boji i stepenu zaprljanosti, a zatim je stavljaju u mašinu za veš. Vaš tinejdžer takođe treba da zna da sortira veš i da ga okači da se osuši.
 5. Pripremite jednostavna jela. Naučite svoje dete da kuva jednostavna jela. Na primer, da napravi sebi kašu za doručak, a zatim uveče napravi sendvič uz popodnevni čaj.
 6. Čisti ne samo svoju sobu, već i celu kuću. Obaveze čišćenja pomažu roditeljima da prenesu određenu odgovornost na svoje dete. Ove odgovornosti omogućavaju tinejdžeru da da lični doprinos životu porodice.
 7. Svi domaći zadaci moraju biti završeni bez podsetnika ili stalnog roditeljskog nadzora. Vaše dete može pogrešiti i tražiti pomoć, ali u većini slučajeva samostalno obavlja posao.
 8. Pravilno rukovanje novcem: Roditelji treba da nauče svoje tinejdžere kako da pravilno rukuju džeparcem. U ovom uzrastu dete već treba jasno da shvati da bilo koji iznos treba da zaradi. Dobro beleži svoje prihode i rashode.
 9. Učtivo razgovarajte sa odraslima: Vaše dete će svakog dana sretati razne ljude: nastavnike u školi, roditelje prijatelja, komšije niz hodnik i prodavce u prodavnicama. U ovom uzrastu dete bi trebalo da bude u stanju da učtivo razgovara sa bilo kim. Samo obavezno objasnite svom sinu ili ćerki da se ovo pravilo ne odnosi na nepoznate osobe pored kojih se ne osećaju prijatno i sigurno.
 10. Gostoljubivost i biranje poklona: Vaš tinejdžer treba da zna kako da ugosti prijatelje kod kuće i kako se ponaša u gostima. Ovo se takođe odnosi na izbor poklona (ili da ga sami napravite) u skladu sa interesovanjima osobe kojoj se poklanja.
 11. Zahvalnost: Naučite svog tinejdžera da bude zahvalan za svaku uslugu koju dobije. Pokažite im primer kako da se zahvalite frizeru i ostavite bakšiš za konobara. Samo tako će vaše dete shvatiti da svaki posao zaslužuje poštovanje!
 12. Da vodi računa o svom zdravlju: Spremni su da vežbaju u budu aktivni, i da znaju koje ponašanje može da bude rizično po zdravlje.
 13. Zna sam da ide u školu: Mora da bude u stanju da koristi bilo koju vrstu javnog prevoza i mape na svom pametnom telefonu, kao i da zna kako da bezbedno stigne u školu.
 14. Reaguje na odgovarajući način u vanrednim situacijama. Recite svom detetu kako da pozove hitnu pomoć, policiju i vatrogasnu službu. Pokažite im gde se u kući nalazi komplet prve pomoći i naučite ih kako da pruže prvu pomoć.
 15. Neka vaše dete shvati da je odgovorno za svoje postupke - Nezavisnost tinejdžera u velikoj meri zavisi od njegovog roditeljstva. Ako su otac i majka previše zaštitnički nastrojeni, dete će izrasti u nezavisnu i zavisnu odraslu osobu. Učite decu da su ona na kraju odgovorna za svoje postupke i njihove posledice.

Postepeno prepuštanje većeg broja zadataka i odgovornosti tinejdžerima ne samo da olakšava život roditeljima, već im i od velike koristi.Učeći nove veštine i samostalno ih vežbajući, tinejdžeri grade samopouzdanje i pripremaju se za odraslo doba.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

KAKO DA PROVALITE KOJI JE NAJADEKVATINIJI SPORT ZA VAŠE DETE? Jevremović odao svoju tajnu: Nikako da se teraju na silu! Kurir televizija