Srpski akademik i psihijatar Vladeta Jerotić često je govorio o roditeljstvu, načinima vaspitavanja dece, kao i u prenatalnoj psihologiji. U jednoj izjavi je ispričao da su često hiperaktivna i nermirna deca posebno inteligentna, a da ih roditelji svojom strogoćom sprečavaju da se izraze. Prema Jerotićevim rečima nemirno dete nije isto što i nevaljalo:

"Ako je dete nemirno, pusti ga, često je to inteligentno i bistro biće. A roditelji, u neznanju, za mirno i poslušno dete kažu "moje dobro dete", a ono u stvari uplašeno, nesigurno. Naravno, rodi se i poneko dobro dete koje je jednostavno takvo, iako je snalažljivo i pametno. Greška je velika što ono nemirno dete tuku, a ono je najčešće inteligentno dete. I baš ta inteligencija mu ne da da se pomiri lako sa svim što mu se kaže.

Ja sam bio nemirno dete i nikad nisam bio odličan đak. U gimnaziji sam bio vrlodobar, dobar, imao sam petice iz veronauke i istorije. Iz matematike i fizike sam imao trojku. Moj drug, koji je danas poznati književnik i prevodilac je u gimnaziji pustio goluba iz poslednje klupe, na času higijene.

Umalo ga nisu izbacili iz škole. Dobio je ukor razrednog starešine, ukor direktora i ukor nastavničkog saveta pred izbacivanje iz škole. To su mali nestašluci koji često odaju inteligentnu decu. Danas, za mnogo veće "nestašluke" i ozbiljne prekršaje koji sa inteligencijom nemaju nikakve veze, kazne su mnogo blaže." - govorio je Vladeta Jerotić.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

ŠTA AKO NE PRIJAVITE NOVOROĐENČE? Advokat obelodanio: Mogu vam oduzeti dete, a u OVOM slučaju posledice po roditelje su velike Kurir televizija