Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Knjiga treba da odgovara uzrastu deteta

Iako će vaše dete tek kada napuni pet godina biti u stanju da pročita poneku reč (mada ima i izuzetaka), potrebno je da ga što ranije upoznate sa knjigama.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Od izbora knjige zavisi koliko će dete da uživa u njoj. Zato, prilikom kupovine knjige treba da vodite računa o uzrastu deteta.

Nula do tri meseca 

U ovom uzrastu, bebama nije razvijena vizuelna sposobnost. One   nemaju kontrolu nad pokretima glave, niti svest o knjigama. Međutim, to nije razlog da im ne čitate, jer će vaša beba neizmerno da uživa slušajući vaš glas.

Tri do šest meseci

Sada beba već čvrsto drži glavu i može da hvata, pa možete početi da joj dajete knjige. Neka to budu male, čvrste slikovnice, koje može da drži u ruci - sa jednostavnim, živopisnim slikama. U knjižarama ćete naći specijalne slikovnice namenjene ovom uzrastu, koje su opremljene različitim teksturama i mogućnošću da stvaraju zvukove, koji će vašoj bebi da privuku pažnju.

Šest do dvanaest meseci

Sada beba može sama da uzme knjigu i pomaže vam da okrećete strane. Ono što još uvek ne zna, to je da knjige treba čuvati. Zato birajte slikovnice od tvrdog kartona, tkanine ili one koje možete da koristite i prilikom kupanja. Dete je u ovom uzrastu i dalje oduševljeno različitim teksturama i neobičnim zvukovima, ali možete početi i sa pričanjem jednostavnih, kratkih priča. Takođe obožava da sluša kratke rimovane pesmice - i to iznova, iznova, iznova...

Jedna do tri godine

Okretanje stranica, trodimenzionalne slike koje «istrčavaju» kada se okrene strana, zvukovi koji se čuju kada se pritisnu određena polja - uče vašeg mališana da je čitanje zabavno. Većina dece voli da imitira glasove životinja i zvukove motora automobila, a počinju i da pokazuju slike i imenuju poznate objekte.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica