U prodavnicama igračaka za decu izbor nikada nije bio veći. Iznova izlaze moderne i hit igračke, a roditelji za mnoge nisu sigurni da li su bezbedne. Koji proizvodi mogu predstavljati potencijalnu opasnost za dete? Evo šta otkriva bihejvioralni terapeut, porodični konsultant i autor popularnog bloga o roditeljstvu ruskinja Elena Kalašnjikova:

Obično u dečijim prodavnicama mnogi odrasli deluju impulsivno, jednostavno kupujući proizvod koji se deci sviđa. Iskusniji uzimaju u obzir uzrast deteta, daju prednost igračkama napravljenim od prirodnih i sigurnih materijala, procenjuju izgled (da li ima pukotina, otvorenih šavova, ljuštene boje, lepka). Igračke mogu imati sve sertifikate kvalitet, ali i dalje da budu opasne za decu.

Elena je sprovela anketu na svom blogu od skoro 150.000 ljudi kako bi saznala koje su od danas najpopularnijih igračaka najopasnije. Među biračima su bile majke, bake, učiteljice, dečiji psiholozi i manji broj očeva. Najopasnija igračka po njihovom mišljenju bila je Hagi Vagi, a psihološkinja je otkrila još opcija.

Ovih 6 igračaka mogu biti opasne po zdravlje dece:

6 igračaka mogu biti opasne po zdravlje dece4.jpg
Youtube/Printscreen/ Lovey Door 

1. Edukativni konstruktor sa magnetnim loptama

Prilično zanimljiva edukativna igračka može naštetiti zdravlju ili čak postati pretnja životu deteta. Paradoks: razvija finu motoriku ruku, maštu, prostorno razmišljanje, pruža umerenu senzornu stimulaciju, veoma korisna za razvoj mozga: ponderisani metalni delovi, magnetna sila, oblik prijatan na dodir. A u isto vreme postoji opasnost. Deca, podlegnuvši iskušenju da probaju tako glatke, atraktivne, bukvalno i figurativno, lopte, progutaju ih. Oralna taktilna faza istraživanja je veoma svojstvena deci. Jednom u gastrointestinalnom traktu, kuglice mogu dovesti do mehaničke opstrukcije creva do peritonitisa.

igračke opasne za decu_654536083.jpg
Shutterstock 

2. Pikado

Jedna od najpopularnijih igračaka za decu godinama unazad. Kada pogledate pikado, ne morate dugo da rauzmišljate koja ej potencijalna opasnost ove zanimacije. Potreban je samo jedan udarac u dete da izazove ozbiljne povrede.

6 igračaka mogu biti opasne po zdravlje dece_1421011502.jpg
Shutterstock 

3. Flyboard i Hoverboard

Mogu da budu opasni, pa u nekim zemljama pokušavaju da ih ograniče na zakonodavnom nivou, na primer, u Australiji. Pored opasnosti od samog dizajna, koji može dovesti do teških i umerenih povreda, bilo je slučajeva požara zbog baterija.

6 igračaka mogu biti opasne po zdravlje dece_100836061.jpg
Shutterstock 

4. Jaka, trepćuća šarena svetla na edukativnim igračkama za malu decu

Reč je o plastičnim igračkama sa dugmićima, pritiskom na koje dete čuje glasne vriske i vidi svetleće sijalice; igračke čija jačina prelazi 85 decibela. Knjige sa glasnim pesmama i audio tekstovima snimljenim u njima mogu imati štetan uticaj. Činjenica je da bebe mlađe od 3 godine mogu biti "previše stimulisane" takvim igračkama. Takođe, ovo se može odnositi na prekomernu stimulaciju nervnog sistema, sluha, vida, sve do povećanja nivoa epiaktivnosti. Ponekad bezazlena pesma, koja se mnogo puta čuje preblizu dečijih ušiju, može uticati na sluh, razvoj govora, pa čak i mentalni razvoj. Zbog toga je bolje dati prednost jednostavnim, multifunkcionalnim igračkama. Glasovi su u redu, kao i sijalice, ali neka bude umereno.

Uzgred, takođe je bolje kupiti jednostavnu knjigu sa lepim velikim slikama koja nema previše detalja. I čitajte je sami svom detetu, ne ostavljajući ga samog sa dugmićima, zvukovima i svetlima.

6 igračaka mogu biti opasne po zdravlje dece_1729489579.jpg
Shutterstock 

5. Dečje oružje

Sve vrste pištolja sa mecima, lukovima, samostrelima, sabljama. U "smotanim" dečjim rukama mogu da izazovu ozbiljne povrede, kako za samo dete, tako i za sve ljude u blizini.

igracke_2013742946.jpg
Shutterstock 

6. Pribor za mlade hemičare

Ni u kom slučaju ne treba verovati detetu da sprovodi eksperimente bez nadzora odrasle osobe. Razvoj koordinacije je kod svakog različit, tako da postoji veliki rizik da dobijete opekotine prosipanjem hemikalije po sebi ili podmetanjem požara. Takve komplete treba pažljivo čuvati kod kuće kako se dete ne bi odlučilo da se igra bez odraslih.

Naravno, pri izboru igračaka treba obratiti pažnju na kvalitet materijala od kojih su napravljene. Važno je ne kršiti starosna ograničenja. I razmislite čemu će ova igračka naučiti dete i kako može poslužiti i biti korisna kada prođe radost novine i sama činjenica kupovine.

Korisne igračke se mogu koristiti za podučavanje emocionalne inteligencije, kao povod za razgovor o kulturnim vrednostima i za prenošenje vaših pojmova o lepoti. Razvijati društvene i komunikacione veštine, sposobnost prihvatanja pobeda i poraza, postizanja ciljeva. Takođe, u zavisnosti od uzrasta, mogu biti usmereni na obuku logičkog, apstraktnog razmišljanja, fantazije, razvoja finih motoričkih veština, pažnje, pamćenja.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Igračke koje ne treba kupovati deci TikTok/montessori.mothering