Nije retko da roditelji sačuvaju neke igračke iz detinjstva, i da ga sa ponosom ponude svojoj deci jer za njih one imaju posebnu vrednost, punu divnih uspomena. Međutim, iako jeste lepo, nemojte to da radite!

Iako mnogi čak veruju da su stare igračke bolje od ovih 'modernih', specijalisti Univerziteta u Geteborgu upozorili su na opasnost.

Oni su analizirali koliko hemikalija ima u starim plastičnim igračkama, a zaključak je tužan. Što je starija lutka, lopta, plastične kocke i druge igračke, to su opasnije hemikalije u njima. Inače, ovo važi i za sve druge dečije stvari od plastike (poput kadice za kupanje, šolja, tanjirića...).

"84 odsto predmeta koji su proizvedeni pre nekoliko godina sadrže toksine. Konkretno, to su ftalati i hlorisani parafini (obično se koriste za otpornost na vatru) u koncentracijama koje prevazilaze evropske standarde. Ove supstance mogu negativno da utiču na rast, razvoj i reproduktivne sposobnosti dece, a povećava i rizik od razvoja raka.

Istovremeno, naučnici su upozorili i na reciklažu takvih igračaka jer je i to veoma opasno. Količina hemikalija u procesu će se, naravno, smanjiti, ali ne mnogo. Prema rezultatima analiza, oko 30 odsto novih igračaka napravljenih od stare plastike premašilo je dozvoljeni nivo toksina.

Zbog toga su naučnici upozorili roditelje da ne daju stare igračke deci, posebno najmanjoj, koje sve stavljaju u usta.

(Yumama)